Udruženje građana „Otaharin“ Bijeljina: U JU Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina otvorena Tabla za školu izvrsnosti u BiH :: Semberija INFO ::

 

Udruženje građana „Otaharin“ Bijeljina: U JU Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina otvorena Tabla za školu izvrsnosti u BiH


Danas je u prostorijama JU Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini organizovano svečano otvaranje Table za školu izvrsnosti u BiH. 

Ovaj događaj se organizuje u okviru projekta „Primjena sveobuhvatnog socio-ekološkog imodela zasnovanog na aktivnom učešću zajednica u eliminaciji nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini“ u saradnji sa Institutom za populaciju i razvoje iz Sarajeva (IPD), a pod pokroviteljstvom UN Women.

Udruženje građana „Otaharin“ Bijeljina, implementira ovaj program od jula 2021. godine kao treću fazu projekta jačanja kapaciteta srednjih škola i lokalnih zajednica da samostalno provode naučno utemeljene i dokazano efikasne programe prevencije nasilja bazirane na holističkom i socio-ekološkom modelu prevencije. Projektne aktivnosti prve dvije faze projekta uspješno su provedene u koordinaciji i uz konsultacije sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Gender centra Vlade Republike Srpske, dok su u realizaciji aktivnosti ključnu ulogu imali predstavnici srednjih škola iz Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dvije partnerske nevladine organizacije, predstavnici lokalne uprave i relevantnih institucija u Bijeljini i Istočnom Sarajevu. U okviru prve projektne faze, a u koordinaciji sa Ministarstvom, formirane su dvije škole izvrsnosti i ojačani kapaciteti nastavnog osoblja da provode naučno utemeljene i dokazano efikasne metode prevencije bazirane na razvoju psihosocijalnih kompetencija učenika u JU Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža“, Istočno Sarajevo i JU Srednja poljoprivredna i medicinska škola, Bijeljina.

U oba grada su uspostavljene lokalne grupe za prevenciju, primjenom naučno utemeljenog modela Zajednice koje brinu (Commynities that Care) koju čine predstavnici opštine, predstavnici centara za socijalni rad, centara za mentalno zdravlje, i predstavnici Škola izvrsnosti za prevenciju nasilja. 


Semberija info - S. Ristanović