BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: OBILjEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: OBILjEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA


Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, u Bolnici “Sveti vračevi“ su organizovani bespaltni preventivni pregledi, a preglede su obavljala dva endokrinologa, dr Draženka Subotić i dr Maleden Blagojević, a u ovoj aktivnosti je učestvovalo Udruženje dijabetičara „Dijabeta“, na čelu sa predsjednicom Udruženja Sandrom Milošević.  Primarijus dr Mladen Blagojević, internista endokrinolog istakao je da je dijabetes najčešća endokrinološka bolest.

-Na prošlogodišnjem kongresu endokrinologa, izneseni su podaci da je veći broj preminulih pacijenata od komplikacija dijabetesa, nego od kovida u RS, što svjedoči o ozbiljnosti bolesti. Ovo je hronična, epidemijska bolest i neophodno je preventivno djelovati, jer, nažalost, sve je veći broj mladih ljudi koji su oboljeli od dijabetesa. Nezdrava ishrana i pogrešan stil života, najčešće dovode do dijabetesa, što govori da je najvažnija prevencija, odnosno,da živimo zdravo, da se krećemo, da ne dozvolimo prekomjernu težinu, odnosno gojaznost“, rekao je dr Blagojević. Primarijus dr Draženka Subotić, specijalista pedijatrije i subspecijalista endokrinologije pojasnila je da se bavi dijsbetesom tipa jedan, koji je najčešće oboljenje u djetinjstvu.

-U našoj ustanovi imamo sve što je potrebno za adekvatno liječenje, ali ono što je najvažnije je prevecija. U tom cilju vršimo kontinuirane edukacije, organizujemo edukativna okupljanja i nastojimo da ukazujemo koliko je značajno voditi računa o zdravom načinu života, ali i na vrijeme reagovati, ukoliko se uoči problem“, rekal je dr Subotić. Sandra Milošević, predsjednica Udruženja „Dijabeta“ istakla je da su poražavajuće da su brojevi oboljelih sve veći.

-Imamo oko 10. 000 oboljelih od dijabetesa, od kojih je 2. 500 djece na insulinu, a podaci nikad nisu tačni jer nemamo registar. Kod djece je tip dva u sve većem porastu zbog gojaznosti i nezdravog stila života, što jasno govori da moramo mnogo više voditi računa o svom zdravlju i raditi na eduklaciji stanovništva“, rekla je Miloševićeva.
 
(Semberija info)