BRČKO - Nastavak sjednice: Odobrene Smjernice na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja :: Semberija INFO ::

 

BRČKO - Nastavak sjednice: Odobrene Smjernice na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja


Prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja koji se tiče Smjernica za izradu nacrta odluke o načinu raspodjele sredstava za realizaciju Programa stambenog zbrinjavanja, sanacija/rekonstrukcija ratom oštećenih/porušenih stambenih jedinica na području Brčko distrikta BiH za 2023. godinu danas je odobren na nastavku 89. redovne sjednice Vlade.
 
Ovom odlukom odrediće se način sprovođenja procedure za odabir korisnika pomoći u programu stambenog zbrinjavanja, sanacije/rekonstrukcije ratom oštećenih/porušenih stambenih objekata, vlasnicima stambenih objekata na području Distrikta, čiji stambeni objekti usljed oštećenja u ratu ne zadovoljavaju minimalne stambene uslove shodno propisanim Standardima za obnovu i izgradnju stambenih jedinica i objekata u svrhu stambenog zbrinjavanja.
 
Ujedno, odobrene su Smjernice za izradu nacrta odluke o načinu raspodjele sredstava za stambeno zbrinjavanje raseljenih lica i izbjeglica koji se žele integrisati u lokalnu zajednicu za 2023. godinu na prijedlog pomenutog odjeljenja.
 
To podrazumijeva definisanje načina, sprovođenja procedure za odabir korisnika pomoći u stambenom zbrinjavanju izbjeglica i raseljenih lica koja se žele integrisati na nivou lokalne zajednice s ciljem obezbjeđenja trajnih rješenja za najugroženija izbjegla lica i raseljena lica u Bosni i Hercegovini, vrsta pomoći, osnov za dodjelu pomoći, opšti i posebni uslovi za dobijanje pomoći kao i način dokazivanja i vršenja provjera ispunjavanja opštih i vrednovanja posebnih kriterijuma, te sprovođenje postupka odabira korisnika pomoći uključujući formiranje i način rada komisija.
 
 
SEKTOR ZA INFORMISANjE