Ambasador Slovačke posjetio bijeljinske Slovake :: Semberija INFO ::

 

Ambasador Slovačke posjetio bijeljinske Slovake


Tokom svoje današnje posjete Bijeljini ambasador Republike Slovačke u BiH, Roman Hloben posjetio je i Udruženje Slovaka Semberije "Juraj Janošik" i Slovačku evangelističku crkvu u Bijeljini. Ambasador Hloben je nedavno preuzeo dužnost i ovo mu je prva posjeta nekoj slovačkoj zajednici u BiH. Dvadesetak bijeljinskih Slovaka su dočekali ambasadora i upoznali ga sa specifičnostima svoje zajednice, njenom istorijom i izazovima.



- Slovačka nacionalna manjina u BiH je jedna od najmalobrojnijih. Po popisu iz 2013., koji jeste zastario, ali nam daje jasniji uvid u stanje na terenu, u BiH nas je bilo 173 od čega većina u Republici Srpskoj. Od tog broja 20 do 25 porodica, odnosno 89 Slovaka živjelo je u Bijeljini. Okupljamo se oko Udruženja i naše crkve. Što se tiče svakodnevnog života dijelimo sva iskušenja današnjice sa svojim komšijama. I nas brine što naši mladi napuštaju Bijeljinu u potrazi za boljim životom", izjavio je Danijel Štefek, predsjednik Udruženja Slovaka Semberije"Juraj Janošik". On je naglasio da je sva saradnja Udruženja "Juraj Janošik" i ambasade Republike Slovačke bazirana na projektima koji imaju za cilj očuvanje ključnih identitetskih tačaka slovačke zajednice: jezika, kulture i običaja.



- Radostan sam što sam danas u Bijeljini. Imao sam ranije danas sastanak sa čelnim ljudima Grada Bijeljina i evo me sada u posjeti kod mojih sunarodnjaka. Ambasada Republike Slovačke i do sada je bila u kontaktu sa Udruženjem Slovaka iz Bijeljine gdje smo zajedno radili na očuvanju i jačanju kulturnih veza ovih ljudi sa svojom maticom. Želimo da nove generacije Slovaka ne zaborave slovački jezik i kulturu i da u budućnosti budu most saradnje između Bosne i Hercegovine i Slovačke", rekao je ambasador Hloben.


Semberija info - I. Gutić