NARODNA KOALICIJA “POKRENIMO BIJELjINU”: O ZNAČAJU SLOBODNIH ZONA :: Semberija INFO ::

 

NARODNA KOALICIJA “POKRENIMO BIJELjINU”: O ZNAČAJU SLOBODNIH ZONA


Panel diskusiju, "Prednosti uspostavljanja slobodne zone grada Bijeljina i razvoj infrastrukturnih projekata povezanih sa okruženjem" organizovala je Narodna koalcija “Pokrenimo Bijeljinu”. Ministar  spoljne trgovine  i ekonomskih poslova u Savjetu miistara BiH Staša Košarac, istakao da je veoma značajno  i važno imati otvorenu komunikaciju sa privrednicima.

-Privrednici u privatnom realnom sektoru u Bijeljini, zapošljavaju oko 16. 100 radnika. U spoljno-trgovnskom prometu 2021. godine, izvezli su oko 250 miliona KM I žao mi je što u ovom gradu nema otvorene komunikacije imeđu privrednika i Gradske uprave. Nezamislivo je da smo 2019. i 2020. godine, razgovarali u Bijeljini o izgradnji slobodne zone, kao bismo iskoristili sve kapacitete koje nudi Republika Srpska, da zajednički radimo na privlačenju stranih investtitora i podršci lokanim privrednicima koji su prepoznatljivi u spoljno-trgovinskom prometu. Nažalost, od strane Gradske ne postoji bilo kakva inicijativa od Gradske uprave i možda je grupa riječ koju ću upotrijebiti, ali, to je zločin prema ovim ljudima koji u Bijeljini stvaraju, rade i zapošljavaju 16. 100 ljudi. Zamislite da smo prije dvije godine osposobili slobodnu zonu i doveli strane investiture, koliki bio broj zaposlenih u ovom gradu? Smatram da je veoma važno da se izađe iz samoizolacije, a Bijeljina je postupcima gradonačelnika sebe uvela u takvo stanje?  Bijeljina to ne zaslužuje i ovaj grad je važan u Republici Srpskoj, grad sa ozbiljnim potencijalom i odličnim geografskim položajem”, rekao je ministar Košarac. Direktor JP “Autoputevi Republike Srpske” Nedeljko Ćorić izjavio je da se izgradnjom auto-puta stvaraju perspektive svih lokalnih zajednica u Srpskoj, a posebno onih koje gravitiraju neposrednoj blizini auto-puta.



-Smatramo da nemamo dovoljan nivo aktivnosti na lokalnom nivou i da lokalna zajednica ne prepoznaje razvojne šanse koje donose novi projekti. Definitivno ćemo imati završen auto-put Bijeljina-Rača 2025. godine, a do 2027. godine dionicu  auto-puta od Banja Luke do Beograda, to donosi novu perspektivu i novu šansu. Konstatovali smo da smo  zakasnili, ali ću reći da ćemo ipak pokrenuti Bijeljinu”, rekao je Čorić. Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je izjavio da je potrebno da se svi zajedno pokrenu i daju svoj doprinos.

-Značajan broj prisutnih privrednika i broj zaposlenih preko 16. 000 je ono čemu teže mnoge lokalne zajednice. Slobodna zona je upravo nešto što bi tim ljudima dala kao mali znak zahvalnosti za ono što su do sada učinili za Bijeljinu i Republiku Srpsku. Grad Trebinje se pkrenuo i angažovao da sve uradi što je do nas. Obišli smo pozitivne primjere u okruženju, oupili privrednike, popričali s anima šta je to što im je neophodno i to još uvijek traje. Mi kao lokalna zajednica trebamo da donesemo sve akte koji idu u prilog privrednicima, a mi smo već pokrenuli i oformili prvu slobodnu zonu, a trenutno su u toku i radovi. Gradntovska sredstva Vlade RS u iznosu od 800. 000 KM smo dobili na osnovu podnesenog zahtjeva, proveli smo procedure, izabrali izvođača, a radovi su u toku. Formiranjem slobodne zone, privrednici imaju mogućnost da se uključe, da ne plaćaju PDV odmah po uvozu robe, što je odličan benefit, a svakako da će biti još benefita. Inicijativa treba da postoji, ali bez lokalne zajednice  to nije moguće”, rekao je Ćurić. Zamjenik direktora slobodne zone Zrenjanina Jovan Vukanović izjavio da postoje brojni benefiti kad je riječ o slobodnoj zoni.

-Između ostalog, postoji mogućnost uvoza mašina i opreme bez plaćanja carinskih i poreskih dažbina repromaterijala, plaćanja poreza na sve energente i td. Takođe, olakšica je i što privrednici ne moraju da “zarobe” novac i mogu ga usmjeriti na kupovinu novog reporometarijala i drugih potreba za rad”, rekao je Vukanović i dodao da značaj slobodne zone treba da prepoznaju privrednici, ali i sve lokalne i republičke insittucije.

Semberija info