BIJELjINA: MEĐUNARODNI DAN ROMA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: MEĐUNARODNI DAN ROMA


Tradicionalnom šetnjom od prostorija Dnevnog centra Otaharin, počelo je obilježavanje Dana Roma, a potom je ispred biblioteke “Filip Višnjić” upriličeno podizanje romske zastave uz romsku himnu. Dragan Joković iz Udruženja Otaharin, podsjetio je da se Dan Roma obilježava 8. aprila i da je to veoma važan za Rome cijelog svijeta.

- Svake godine organizujemo šetnju kroz grad kako bismo ukazali na položaj i potrebe Roma, takođe, da utičemo na donosioce odluka, jer je situacija u kojoj se nalazi ova populacija, veoma teška”, rekao je Joković.



Zamjenik Ombudsmana za djecu RS Jovanka Vuković je istakla da je ovo prilika da se skrene pažnja na djecu romske populacije.
- Najčešće se ukazuje na probleme obrazovanja, zdravstva i siromaštva,  zatim radne eksploatacije i prosjačenja. Intenzivno se radi na prevenciji i daljem unapređenju položaja romske djece”, rekla je Vukovićeva.



U ime Gradske uprave, odnosno, Odjeljenja za društvene djelatnosti, Ljubiša Stanišić je izjavio da je u cijeloj BiH ugrožen položaj Roma, ali da je Gradska uprava i Grad Bijeljina, prepoznatljiv po odnosu i saradnji sa nacionalnim manjinama.

- Romska populacije je najbrojnija i mi smo do sada implementirali značajan broj projekata. Ove godine završava se i treća stambena zgrada sa šest stanova za socijalno ugroženu romsku populaciju, a obezbjeđujemo besplatne udžbenike za djecu koja idu u osnovnu školu, kao i školski pribor i užinu. Ove godine smo iz budžeta planirali sredstva za zapošljavanje Roma, a to radimo u saradnji sa međunarodnim donatorima. Posebno se zahvaljujem švajcarskom Karitasu, Vijeću Evrope i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice koji, takođe, izdvajaju značajna sredstva”, rekao je Stanišić i naglasio da je opredjeljenje Gradske uprave da podigne kvalitet života romske populacije na veći nivo.

Povodom obilježavanja Dana Roma, u  Centru za kulturu “Semberija” planirana je i Javna tribina u okviru kampanje “Nijedno dijete bez zaštite” sa ciljem podizanja svijesti o standardima socijalne pravde, o relevantnom pravnom okviru, politikama i strategijama, koje su bitne za zaštitu djece koja su u riziku da ostanu žrtve trgovine ljudima i eksploatacije.


​Semberija info - O. Stjepanović