SKUD „SEMBERIJA“ OBILjEŽILO LAZARICU :: Semberija INFO ::

 

SKUD „SEMBERIJA“ OBILjEŽILO LAZARICU


Dječiji ansambl Srpskog kulturno-umjetničkog društva  „Semberija“ iz Bijeljine obilježio  je  danas  praznik Lazarevu subotu tradicionalnom proljetnom igrom “Lazarice”. Program obilježavanja je počeo u crkvi Svetog Đorđa, nastavljen ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ a završen na platou ispred zgrade Gradske uprave Grada Bijeljina.



-Na našu radost i na radost svih naših sugrađana evo još jedne godine, u dugom nizu godina kako upražnjavamo običaj lazarevanja odnosno učešća Lazarica u predvaskršnjim aktivnostima. Stari je običaj da na današnji dan djevojčice i djevojke od ranih jutarnjih sati obilaze domaćinstva, da igraju i pjevaju, da blagosiljaju domaćina i prizivaju rodnu godinu. Danas je ovdje oko 70 djece iz našeg ansambla“, izjavila je Branka Savčić, direktorica SKUD „Semberija“ napomenuvši da su Lazarice simbol dolaska proljeća i da danas, još jednom oživljeni običaji predstavljaju uvertiru pred skore vaskršnje običaje.


 
Gradska uprava Grada Bijeljina je bila centralno mjesto današnjeg okupljanja.
Svi učesnici nastupa poželjeli su sugrađanima blagostanje i sreću uoči predstojećeg Vaskrsa.


 
-Danas smo se okupili da u dobrom raspoloženju dočekamo naše lazarice, da zajedno proslavimo Lazarevu subotu i da u jednoj veseloj atmosferi pokažemo, zajedno sa našim najmlađima koliko sreće i radosti ovaj praznik donosi. Lazarice su vijesnici proljeća ali i skorog dolaska najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Srećni smo što je danas tako mnogo djece sa nama “, rekao je Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine.
 





Semberija info