Obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Bijeljini


Gradska Skupština SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Bijeljina obilježila je danas Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik poginulim đacima gimnazije i žrtvama fašističkog terora koji se nalazi ispred Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bijeljini.

Mihajlo Vidić, predsjednik  Skupštine SUBNOR-a Bijeljina rekao je da je narod Semberije i nekadašnje države Jugoslavije dao ogroman doprinos u „slamanju“ fašističke „nemani“, te podsjetio da je tadašnja Jugoslavija dala 1.700.000 žrtava, od kojih je 305.000 u partizanskim jedinicama.



-Semberija je dala ogroman doprinos u toku Drugog svjetskog rata, 5.000 boraca bilo je u partizanskim jedinicama, od kojih je 1.200 poginulo, a takođe bilo je 770 žrtava fašističkog terora, što daje za pravo Sembercima da budu ponosni na svoje pretke. Naša je obaveza da danas, pogotovu da u ovim veoma složenim međunarodnim okolnostima čuvamo i njegujemo antifašizam kao obavezu prema onima koji su izginuli u tom ratu i kao branu reviziji istorijskih činjenica i istorije u cjelini“, istakao je Vidić.

Svetomir Lazarević, delegat SUBNOR-a iz semberskog sela Međaši, kazao je da je njegov otac bio učesnik u Drugom svjetskom ratu i da u njegovom rodnom selu održavaju tradiciju i čuvaju sjećanja na narodnooslobodilačku borbu.



-Trudimo se da tradiciju i sjećanja prenosimo na mlađe naraštaje. Mještani Međaša obnovili su i spomenik palim borcima koji je bio oronuo sopstvenim sredstvima, nismo opterećivali nikoga, nego je svako dao svoj doprinos koliko je ko mogao izdvojiti. Često pričam sa mladima i sa nekima koji su neuki, te koji neće da znaju istinu, da Dan borca, Dan oslobođenja, Dan pobjede nad fašizmom se mora pratiti, slaviti i tumačiti svim generacijama. Kod nas istoriju žele da izmjene ali mi se ne ponosimo nečim što smo dali od sebe i svog naroda, jer srpski narod je najviše stradao u Drugom svjetskom ratu, ali mi se stidimo toga reći“, reko je Lazarević.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina istakao je da je veoma važno obilježavati sve važne datume iz antifašističke borbe.



-Mi moramo biti ponosni na to da je naš narod uvijek bio na pravoj strani istorije i danas moramo njegovati sve one vrijednosti koji su proizašle iz toga, slobodu, pravdu, humanije i ljepše društvo. Zbog toga mi danas kao potomci predaka koji su podnijeli veliku žrtvu u Drugom svjetskom ratu, kao i u Prvom, te u Odbrambeno – otadžbinskom ratu moramo nastaviti njihovim putem, poštovati i pominjati svu tu žrtvu koju su dali i tradiciju oslobodilačkih ratova  prenositi na naše potomke“, naglasio je Đurđević.

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, rekao je da se danas obilježava jedan od najvažnijih datuma u savremenoj istoriji, dan kada je „slomnjen“ nacizam i fašizam, dan kada „slomljena“ zla ideologija koja je pokušala da pokori mnoge slobodoljubive narode.



-Srpski narod je u ovoj borbi dao nemjerljive žrtve i to nikada ne smije da se zaboravi. Nikada ne smije da se zaboravi i da je nekoliko stotina učenika Gimnazije u Bijeljini dalo svoje živote za oslobođenje Jugoslavije i ta žrtva uvijek mora ostati upamćena. Gradska uprava Grada Bijeljina će se i dalje truditi da obnavlja sve više ovakvih spomenika da se žrtva na njihovo stradanje ne bi nikada zaboravila“, zaključio je Ostojić.

(Semberija info)