PU Dječiji vrtić „Dragan i Zoran“: Mališani proslavili završetak Programa pripreme u godini pred polazak u školu :: Semberija INFO ::

 

PU Dječiji vrtić „Dragan i Zoran“: Mališani proslavili završetak Programa pripreme u godini pred polazak u školu


Povodom završetka Programa pripreme u godini pred polazak u školu, danas je održana svečanost u PU Dječiji vrtići „Dragan i Zoran“ Bijeljina, kojoj je prisustvovala i Nataša Cvijanović, pomoćnica ministra prosvjete i kulture za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.



Program pripreme u godini pred polazak u školu realizuje se u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske. Goran Gašić, direktor PU Dječiji vrtić „Dragan i Zoran“ Bijeljina istakao je da je Dječiji vrtić „Dragan i Zoran“ Bijeljina jedina privatna predškolska ustanova na teritoriji Republike Srpske koja realizuje Program pripreme u godini pred polazak u školu.



- Mi smo ove godine, kao i prethodnih godina zbog naših kapaciteta i mogućnosti imali dve vaspitne grupe, a 55 mališana je prošlo kroz ovaj program. Sa mališanima su radila dva diplomirana vaspitača koja su stekla određena iskustva za samostalan rad i za ovo kratko vreme su pokazali da su kvalitetni vaspitači. Tokom ovog programa poseban akcenat smo stavili na socijalizaciju, jer su to deca koja su većinu vremena tokom svog odrastanja provela u porodičnom okruženju sa odraslima. Iz tog razloga ovo je bila idealna prilika da u vršnjačkoj grupi pokažu sve svoje talente i da  mi kroz naš rad prateći program predškolskog vaspitanja i obrazovanja utičemo da se razvijaju u svim aspektima i da iz svakog deteta za ovo vreme izvučemo najbolje. Siguran sam da su oni usvojili ta neka osnovna znanja i da će sam polazak u školu u septembru  i prvi đački dani za njih proteći bez problema. Ono što je svakako dobro jeste da su ovde stekli nova poznanstva i drugare, a verovatno će neka od tih drugarstava trajati ceo život“, naglasio je Gašić.



Nataša Cvijanović, pomoćnica Ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, podsjetila je da se Program u godini pred polazak u školu organizuje od 2011. godine i da Vlada RS učestvuje u realizaciji ovog programa kroz određenu vrstu finansiranja.

- Veoma je važno spomenuti da je ovaj program ove godine realizovan u 36 predškolskih ustanova i 81 osnovnoj školi na prostoru Republike Srpske. Takođe, veoma je važno reći da se ovaj program organizuje i u malim sredinama gdje imamo uključen mali broj budućih učenika. Mislim da je suvišno govoriti koliko je ovaj program važan, ne samo da se stiču određena elementarna znanja, nego se stiču i određene navike snalaženja u grupi, ponašanje u kolektivu i u svakom slučaju učiteljima je mnogo lakše kada dobiju učenike koji su prošli kroz ovaj program. Ove godine Vlada Republike Srpske za program izdvojila je oko 500.000 konvertibilnih maraka, a od 2011. godine za ovaj program obezbjeđeno je skoro 5.000.000 konvertibilnih maraka, a oko 45.000 malašina je uključeno“, istakla je Cvijanovićeva.


Semberija info - S. Ristanović