VODA NAPRAVILA VELIKU ŠTETU NA USJEVIMA U JANjI :: Semberija INFO ::

 

VODA NAPRAVILA VELIKU ŠTETU NA USJEVIMA U JANjI


Na području MZ Janja velike padavine su izazvale poplavu u noći sa 30. na 31. maj. Voda je poplavila nekoliko desetina domaćinstava u Janji, ali je daleko veća šteta nastala na poljoprivrednim površinama oko Janje. 
Najveća šteta je načinjena u polju koje se prostire sa lijeve strane magistralnog puta koji povezuje Janju i susjednu Ruhotinu. Ovo nije prvi put da su upravo ove njive poplavljene, a do poplava dolazi usljed zaraslog korita kanala Brezovica koji ne može da primi potrebnu količinu vode te nepostojanja kanala za odvod viška vode na ovom području.



Prema riječima Muje Bogaljevića, direktora OPZ „Agrofarmer“ iz Janje, poplava je napravila veliku štetu na svim usjevima s tim da je posebno pogođena kultura krompira kojom su na ovom području zasijane značajne površine.

- U zavisnosti od slučaja do slučaja razlikuje se i nastala šteta. Ukupno gledano, očekujemo oko 40 posto manji prinos krompira u odnosu na prošlu sezonu. Imamo kooperanata kojima su djelimično poplavljene njive, a imamo i nekoliko njih kod kojih je šteta stopostotna.



Pri tome, nadležne ustanove nisu još formirale ni komisiju za procjenu štete koja bi obišla teren, a u međuvremenu su, usljed novih padavina, poplavljena nova područja. Apelujem na odgovorne da imaju više sluha za potrebe poljoprivrednika u Janji. Problem učestalih poplava na ovom području riješiće se čišćenjem korita Brezovice te kopanjem tri, uplanjena, planirana, ucrtana kanala na ovom području za koje do sada nadležne institucije nisu našle za shodno da ih iskopaju“, izjavio je Bogaljević za „Semberija INFO“. 


​Semberija info - I. Gutić