Započeta 6. redovna sjednica: Utvrđena deficitarna zanimanja za novu školsku godinu :: Semberija INFO ::

 

Započeta 6. redovna sjednica: Utvrđena deficitarna zanimanja za novu školsku godinu


Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na svojoj današnjoj redovnoj sjednici usvojila je Odluku o odobravanju tekuće donacije i usvajanju Programa utroška sredstava za finansiranje udruženja građana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine proisteklih iz proteklih ratova XX vijeka od posebnog interesa za 2023. godinu na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.
 
Kako je navedeno u Odluci, donacija se odobrava neprofitnim organizacijama za finansiranje udruženja građana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koja za cilj imaju zaštitu prava i interesa demobilisanih boraca, definisanje, ostvarivanje i praćenje ostvarivanja prava boraca zarobljenih, poginulih i nestalih boraca i civilnih žrtava proisteklih iz proteklih ratova XX vijeka od posebnog interesa za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 390.000,00 KM.
 
Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje usvojena je Odluka o utvrđivanju deficitarnih zanimanja za školsku 2023/2024. godinu, a to su zanimanja III stepena: zavarivač-varilac i instalater/auto-limar (smjer mašinstvo i obrada metala), električar (elektrotehnika), vozač motornih vozila (saobraćaj) i  kuhar-kuvar (ugostiteljstvo i turizam).
 
Vlada je takođe usvojila Odluku o uspostavljanju i ažuriranju Registra dijaspore Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na prijedlog Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju.
 
Svrha uspostavljanja Registra je sistematsko prikupljanje, vođenje i obrada podataka o fizičkim i pravnim licima u dijaspori radi razvijanja i jačanja saradnje Distrikta sa dijasporom, te međusobnog povezivanja i saradnje dijaspore porijeklom iz Distrikta. Subjekti upisa u pomenuti registar su fizička lica koja imaju prebivalište ili boravište u dijaspori, a koja su  porijeklom iz Distrikta i pravna lica čiji je vlasnik ili osnivač porijeklom iz Distrikta.