Krsna slava u Rastošnici :: Semberija INFO ::

 

Krsna slava u Rastošnici


U Crkvi Svetog Velikomučenika Lazara u Rastošnici obilježena je Krsna slava hrama – Vidovdan. Svetu arhijerejsku službu služili su protojerej – stavrofor Zoran Ilić i đakon Nemanja Marković.

Protojerej i pribojski paroh Zoran Ilić je istakao da je veliki praznik ne samo za hram, nego i za sav srpski narod.

-Vidovdan je naš praznik koji je najviše otpjevan, oslikan i oplakan.To je simbol naše slave, stradanja i srpske časti, a Kosovo je kolijevka našeg naroda“, rekao je Ilić.

On je, takođe, dodao da će se uskoro započeti sa postavljanjem temelja Svetosavskog doma koji će se izgraditi pored crkve.

-Uskoro ćemo, uz pomoć parohijana, pored crkve postaviti temelj Svetosavskog doma koji planiramo da izgradimo“, kazao je protojerej Zoran Ilić.

Obilježavanju Krsne slave hrama u Rastošnici su prisustvovali i zamjenik načelnika opštine Lopare Goran Tasovac, kao i načelnik Odjeljenja za opštu upravu Đorđe Novaković.

Tasovac je rekao da je obilježavanje Krsne slave u Crkvi Svetog Velikomučenika Lazara važno za selo Rastošnicu, ali i za sve pravoslavne vjernike.

-Danas su se okupili brojni pravoslavni vjernici, neki od njih su mještani Rastošnice koji i dalje žive u ovom selu, a kojih ima malo, kao i mještani koji su rodom iz ovog sela, ali su morali napustiti svoje domove. Ovakva okupljanja su važna za pravoslavni narod, jer na taj način čuvamo i njegujemo našu vjeru, istoriju i tradiciju“, zaključio je Tasovac.