Gradonačelnik Zijad Nišić i predsjednik Sindikata Igor Babić potpisali Sporazum o prestanku generalnog štrajka :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Zijad Nišić i predsjednik Sindikata Igor Babić potpisali Sporazum o prestanku generalnog štrajka


Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić i predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Igor Babić danas su u Gradskoj vijećnici potpisali Sporazum o prestanku generalnog štrajka zaposlenika u organima javne uprave i službenika i namještenika u pravosuđu Brčko distrikta BiH. Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić i glavni koordinator Vlade Željko Antić.
 
Kako je navedeno u Sporazumu, Vlada Brčko distrikta BiH obavezuje se da će obezbijediti novčana sredstva s ciljem povećanja plata zaposlenika za 5% počevši od 1. 7. 2023. godine te dodatnih 5% za povećanje plata počevši od 1. 1. 2024. godine. Takođe, Vlada se obavezala da će do 1. 1. 2024. godine utvrditi kriterijume, modalitete te donijeti odgovarajuće propise na osnovu kojih će biti moguće započeti isplatu naknade za trošak prevoza radnika organa javne uprave, a koji će služiti i kao model za obračun troškova prevoza i kod drugih zaposlenika, kao i pravnim licima koje osniva Brčko distrikt BiH.
 
Kroz izmjenu budžeta Distrikta za 2023. godinu, Vlada će obezbijediti sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 400,00 KM zaposlenicima čija je osnovna plata do 1.200,00 KM odnosno koja ne prelazi neoporezivi dio te da će preporučiti i učiniti maksimalni napor da se isto učini i u pravnim licima koje osniva Brčko distrikt BiH.
 
Shodno navedenim obavezama Vlade Brčko distrikta BiH, Sindikat se obavezao da će nakon potpisivanja Sporazuma donijeti odluku o prestanku generalnog štrajka radnika odjeljenja Vlade i pravosudnih institucija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a obje strane potpisnice će nastaviti kolektivno pregovaranje s ciljem zaključenja Opšteg kolektivnog ugovora kao i granskih kolektivnih ugovora za sve radnike na teritoriji Brčko distrikta BiH do kraja 2023. godine.