IMPULS - Početak realizacije projekta "NITI KOJE POVEZUJU" :: Semberija INFO ::

 

IMPULS - Početak realizacije projekta "NITI KOJE POVEZUJU"


,,Impuls'' počinje realizaciju još jednog važnog projekta u Bijeljini, a koji uključuje žene sa invaliditetom, članove porodica osoba sa invaliditetom i sve one koji žele da njeguju i čuvaju tradiciju i kulturu regije Bijeljina.

Udruženje žena sa invaliditetom ,,Impuls“ u partnerstvu sa JU Muzej Semberije, uz finansijsku podršku Grada Bijeljina u iznosu od 3.800,00KM, počinje realizaciju projekta ,,Niti koje povezuju“.
 
Projekat ima za cilj da se razvojem i afirmacijom kreativnih mogućnosti i sposobnosti djevojaka i žena sa invaliditetom, porodica u kojima žive osobe sa invaliditetom, žene koje imaju želju da njeguju kulturu i tradiciju regije Bijeljina unaprijedi njihov ekonomski i socijalni kvalitet življenja i osigura ravnopravno uključivanje u kulturni život zajednice.
 
Tokom projekta učesnice projekta će u Centru "PULS" kojim upravlja Udruženje "Impuls", koji je u potpunosti prostorno i funkcionalno prilagođen, uz stručnu podršku angažovanih edukatora proći obuku u pletenju i vezu, učiti izrađivati pletene i vezene predmete, biti osposobljene i radno angažovane u pletenju i vezu, uključene  u redovne kulturne manifestacije i očuvanje kulturnog nasljeđa regije.

Kroz partnerstvo sa JU Muzej Semberije kao ustanovom koja brine, čuva i njeguje od zaborava cjelokupno kulturno nasljeđe regije korisnice projekta dobiće priliku da se uz stručno vođenje kustosa muzeja upoznaju sa etnološkom zbirkom muzeja, svim aspektima važnim za kulturno nasljeđe, važnost njenog očuvanja i bogaćenja sa posebnim akcentom na rukotvorine  i motive koji datiraju u prošlosti. Sve to će značajno pomoći učesnicama projekta da znaju da cijene i njeguju kulturu i tradiciju, da je primjenjuju u sadašnjem vremenu, da izrađuju svojim rukama radove sa dodatnom upotrebnom vrijednosti.

Kao rezultat saradnje sa Gradom Bijeljina i partnerstva sa JU Muzej Semberije na kraju će u okviru redovnih kulturnih dešavanja u galeriji muzeja biti upriličena za širu javnost zajednička izložba Muzeja Semberije i „Impulsa“ na kojoj će biti predstavljen dio etnološke zbirke muzeja i rukotvorina iz prošlosti i rukotvorine izrađene u "Impulsu" sa posebnim akcentom na pletene i vezene radove korisnica projekta.
Kontakt osoba: Tanja Milinković, izvršna direktorica.