BIJELjINSKA BOLNICA: Endoskopske procedure u liječenju uroloških kamenaca i saradnja sa vrhunskim urolozima-onkolozima :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKA BOLNICA: Endoskopske procedure u liječenju uroloških kamenaca i saradnja sa vrhunskim urolozima-onkolozima


Svaki treći pacijent koji se javi na urološki pregled u bijeljinsku bolnicu ima problem sa kamenom u urinarnom sistemu, tvrde urolozi iz ove zdravstvene ustanove. Nabavkom opreme i saradnjom sa stručnjacima sa Vojnomedicinske akademije (VMA) iz Beograda, menadžment JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina omogućio je novu proceduru u liječenju kalkuloza, endoskopsku litotripsiju.

„Do prije godinu dana u našoj ustanovi nismo imali mogućnost adekvatnog liječenja kalkuloza urinarnog sistema. Sve se svodilo na smirivanje tegoba i uključivanje medicinske ekspulzivne terapije (MET) koja se primjenjuje kod manjih kamenaca, za koje se očekuje spontani izlazak iz mokraćnog sistema”, kaže specijalista urologije iz bijeljinske bolnice dr Ljubinko Petković.

Dr Petković ističe da su zahvaljujući menadžmentu bijeljinske bolnice, na čelu sa prof.dr Zlatkom Maksimovićem, prepoznate potrebe pacijenata, kao i motivacija naših ljekara za usavršavanje, te je od prošle godine uvedena nova procedura endoskopska litotripsija.

“U mogućnosti smo da liječimo kamen u mokraćnoj bešici i unutar mokraćnih kanala, odnosno, uretera endoskopskom procedurom. Plan je da do kraja godine nabavimo endoskopski set fleksibilnih uretero – renoskopa sa kojima ćemo biti u mogućnosti da rješavamo određeni procenat kalkuloze unutar bubrežnih čašica. Time bi zaokružili liječenje pacijenata sa kalkulozom u našoj ustanovi za oko 90 odsto”,izjavio je urolog dr Petković.

Za sada se endoskopska litotripsija u Bolnici “Sveti Vračevi” Bijeljina izvodi pomoću semirigidnog ureterorenoskopa najnovije generacije. Ovaj uređaj omogućava ulazak u mokraćnu bešiku i mokraćne kanale kroz prirodne otvore, bez hirurškog reza. Za razbijanje kamena koristi se laserski izvor energije, što daje mnogo bolje rezultate u odnosu na pneumatsku litotripsiju, tvrde bijeljinski urolozi.

U JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina zaposlena su tri urologa: dr Dragan Živanović, načelnik Odsjeka za urologiju na Odjeljenju za hirurške grane, dr Pero Milovanović i dr Ljubinko Petković. Trenutno se na specijalizaciji iz urologije nalazi dr Momir Petković čijim povratkom će se pojačati urološki tim bijeljinske bolnice.