Zbog afričke kuge svinja od sutra vanredna situacija na području grada :: Semberija INFO ::

 

Zbog afričke kuge svinja od sutra vanredna situacija na području grada


Zaključno sa jučerašnjim danom, devetim julom, u Semberiji je eutanazirano 2.400 svinja, a trenutno se vrši eutanazija na farmi koja broji oko 900 svinja.  Sa oko tri hiljade svinja koje će biti euatanazirane sa današnjim danom, šteta od afričke kuge svinja u Bijeljini već iznosi više od million Km, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović na današnjoj konferenciji za štampu u zgradi Gradske uprave.

 Petrović je najavio da će od sutra (utorak, 11. jul ) proglasiti vanrednu situaciju na teritoriji Grada Bijeljina zbog pojave svinjske afričke kuge, a u skladu sa članom 23. Zakona o zaštiti i spasavanju, a u vezi člana 95. istog zakona.

Gradonačelnik Petrović je istakao da se Lokalni krizni centar u Bijeljini maksimalno angažovao na provođenju zakonom propisanih mjera na suzbijanju afričke kuge svinja.

“Nakon prvog pozitivnog nalaza, formirali smo lokalni krizni centar sa proširenim brojem članova i donijeli smo niz mjera koje se odnose na nabavku materijalno - tehničkih sredstava, angažovali smo ljudstvo i mehanizaciju. Lokalni krizni centar nabavio je 750 litara  dezinfekcionih sredstava, pet tona hidrant kreča, 240 spužvi za dezinfekcione barijere. Dobili smo 619 zaštitnih odijela od Civilne zaštite, a nabavili smo još oko hiljadu zaštitnih odijela. U datim okolnostima uradili smo sve što smo mogli. U saradnji sa Lovačkim udruženjem vršen je i sanitarni odstrel divljih svinja. Svi uzorci su bili negativni. Zbog toga tvrdim da je afrička kuga svinja uvezena u Semberiju. Imamo određena saznanja koja ćemo u međuvremenu kompletirati.  Dan prije proglašenja epidemije afričke kuge svinja mi smo na nadležne adrese uputili dopise da nam odgovore, na kojim graničnim prelazima, kada i gdje i u kojoj količini su vršeni uvozi svinja iz inostranstva”, izjavio je gradonačelnik Petrović, naglasivši da je afrička kuga svinja, nakon Dragaljevca, Čađavice i Magnojevića otkrivena i na farmi u Velinom Selu, gdje je izvršena eutanazija tridesetak svinja.

Petrović je istakao da je do sada postavljeno petnaest dezinfekcionih barijera na ulazima u nekoliko sela, te da će biti pripremljeno još 150 dezinfekcionih barijera.

“Farmeri očekuju obeštećenja za uginule svinje, ali, još uvijek nemaju informaciju kada će do toga doći. U narednim danima nastavljamo postavljanje dezinfekcionih barijera. Želimo apsolutno pokriti područje svih mjesnih zajednica u Semberiji. Tražili smo od nadležnih da se dio laboratorije preseli u Bijeljinu radi bržeg utvrđivanja nalaza. Tražili smo, isto tako, da se izvrši interventni otkup  tovljenika, jer je procijenjeno da na području Semberije ima oko 20.000 tovljenika”, izjavio je gradonačelnik Petrović.

(Semberija Info)