NENAD JEVTIĆ VIŠE OD STOTINU PUTA DARIVAO KRV: Čovjek koji spašava ljudske živote :: Semberija INFO ::

 

NENAD JEVTIĆ VIŠE OD STOTINU PUTA DARIVAO KRV: Čovjek koji spašava ljudske živote



Zahvaljujući darivanoj krvi Nenada Jevtića spašeni su mnogi životi. Ovaj veliki humanosta, kaže, da voli da pomaže ljudima. 

Darivanje krvi podrazumijeva dobrovoljan čin pojedinaca prilikom kog se prikuplja određena količina dragocjene tečnosti koja život znači u svrhu liječenja drugih pojedinaca. Jedna doza krvi može spasiti čak tri života, a redovno darivanje sa sobom nosi dobrobit prvenstveno za one koji čekaju kapljicu koja život znači, ali i za davaoce koji se nakon toga osjećaju psihički, ali i fizički bolje.

Šezdesetčetvorogodišnji Nenad Jevtić, rodom iz Tuzle, ali sticajem životnih  okolnosti sada živi u semberskom selu Velika Obarska. Darivao je krv više od stotinu puta. Za njega, kao i za druge dobrovoljne davaoce krvi ovaj humani čin postao je sastavni dio života. Zahvaljujući njemu, ali i mnogim drugim dobrovoljnim davaocima krvi, spašeni su mnogi životi, jer krv je lijek koji nema zamjenu.



-Darivanje krvi za mene predstavlja najveći čin humanosti, jer ja sam prvenstveno human čovjek i volim da pomažem. Prvi put sam darivao krv kao osamnaestogodišnjak, odnosno 1978. godine u Tuzli. Do sada se u knjižicama vodi da sam 126 puta darivao krv. Kao mlad bio sam učesnik i na radnim akcijama, volim da pomažem i nije važno na koji način“, precizirao je za „Semberija info“ Nenad Jevtić.

Ovom humanom čovjeku za najveći čin humanosti, a povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u Bijeljini uručeno  je priznanje za darivanja krvi više od 100 puta. Na naše pitanje koliko mu znači plaketa koju je dobio, ovaj humani i skromni čovjek nam je odgovorio da je on dobitnik velikog broja plaketa, odlikovanja, zahvalnica, te da mu i ova plaketa, svakako, veoma znači, te da će mu ostati kao uspomena.

-Računao sam po knjižicama i došao sam do brojke 65, odnosno od svoje osamnaeste  godine do sada darivao sam 65 litara krvi. To uopšte nije malo. Nažalost, zbog zdravstvenih problema više neću moći darivati krv. Iako više nisam u mogućnosti da darujem krv, ovim putem apelovao bih na mlade da bar jednom godišnje daruju krv. Kada bi svi tako postupili, krvi bi bilo dovoljno za sve kojima je ona potrebna i na taj način bi spasili veliki broj života“, zaključio je za portal ,,Semberija info’’ humanitarac bez premca, Nenad Jevtić.


Semberija info