Ustavni sud Srpske: Osnovni sud u Bijeljini nadležan za prinudnu naplatu komunalne naknade :: Semberija INFO ::

 

Ustavni sud Srpske: Osnovni sud u Bijeljini nadležan za prinudnu naplatu komunalne naknade


U Banjaluci je održana 302. sjednica Ustavnog suda Republike Srpske na kojoj je odlučivano, u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim kompetencijama, o sukobu nadležnosti između organa izvršne i sudske vlasti, kao i o saglasnosti zakona, propisa i opštih akata sa Ustavom, saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

Ustavni sud je na današnjoj sjednici, između ostalih odluka, donio i odluku u predmetu broj U-38/23, kojom je riješen negativan sukob nadležnosti između Osnovnog suda u Bijeljini i Poreske uprave Republike Srpske, Područni centar Bijeljina.

Ovom odlukom Ustavni sud je odlučio da je konkretnom sukobu, u predmetu izvršenja radi prinudne naplate novčanog potraživanja – komunalne naknade, nadležan Osnovni sud u Bijeljini, navodi se u saopštenju.

Pored navedene odluke, Ustavni sud je danas donio i odluke u predmetima broj U-22/22, U-59/22 i U-67/22. Njima je odbačen prijedlog načelnika Opštine Modriča za ocjenjivanje ustavnosti odredbe Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave, odnosno nisu prihvaćene inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti pojedinih podzakonskih normativnih akata.

Ustavni sud je, takođe, na traženje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, utvrđivao pismeno mišljenje o kandidatima za poziciju sudije Ustavnog suda Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

(RTRS)