LOPARE: POSTAVLjENE DEZO-BARIJERE I PREDUZETE MJERE ZA PREVENCIJU ŠIRENjA AFRIČKE KUGE SVINjA :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: POSTAVLjENE DEZO-BARIJERE I PREDUZETE MJERE ZA PREVENCIJU ŠIRENjA AFRIČKE KUGE SVINjA


Zbog afričke kuge, koja ne jenjava, proglašeno je vanredno stanje u Loparama, Bijeljini i Ugljeviku. Krizni štab za vanredne situacije opštine Lopare uveo je niz mjera kako bi navedena bolest svinja bila pod punom kontrolom na teritoriji lokalne zajednice.

-Na zasijedanju kriznog štaba za vanredne situacije opštine Lopare donesena je odluka o postavljanju dezo-barijera na lokacijama odakle prijeti prenos zaraze, kao i jedinici koja će brinuti o njima“, naveo je načelnik opštine Lopare Rado Savić. On je istakao da za sada na području opštine nema registrovanih slučajeva afričke kuge svinja, te da je prioritet zaštita područja sjevernog dijela Lopara koje se naslanja na teritoriju grada Bijeljine, Brčko distrikta i opštine Ugljevik.

-I dalje nastavljamo, ono što smo radili i ranije, vodimo razgovore sa domaćinima o podizanju svijesti kako da se na nivou samog poljoprivrednog gazdinstva pojačaju mjere za spriječavanje pojave virusa afričke kuge svinja na teritoriji naše lokalne zajednice“, dodao je Savić. Na području opštine Lopare ima oko 5000 svinja i uglavnom se uzgajaju u manjem broju po poljoprivrednim domaćinstvima. Postoje i farme sa po nekoliko stotina svinja i na njima su već preduzete sve neophodne mjere u cilju zaštite od virusa svinjske kuge.