Saopštenje za javnost Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik :: Semberija INFO ::

Saopštenje za javnost Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik

Poštovani, nakon pojavljivanja informacija o arbitražnoj odluci u medijima te informacija koje je iznio Ministar rudarstva i energetike a kojom je tužena ZP „RiTE Ugljevik“  a.d. Ugljevik obavezana  da Elektrogospodarstvu Slovenije kao tužiocu nadoknadi štetu u iznosu od 67 miliona evra, te uspostavljena obaveza isporuke 1/3 proizvedene el. energije na pragu TE tužiocu po tržišnim cijenama, Sindikalna organizacija traži sastanak sa Upravom Preduzeća u što skorije vrijeme.

S tim u vezi, Sindikalna organizacija traži od Uprave Preduzeća da sa velikim oprezom pristupi rješavanju predmetnog pitanja, da se obezbijedi servisiranje novonastalih obaveza na način da radnička prava, opstanak i dalji razvoj našeg Preduzeća ne budu dovedeni u pitanje. Dodatno, Sindikalna organizacija ZP „RiTE Ugljevik“ a.d. Ugljevik insistira na pravovremenom informisanju od strane Uprave Preduzeća o svim koracima preduzetim po ovom pitanju, što je uostalom i obaveza poslodavca predviđena članom 112 važećeg Kolektivnog ugovora.

Takođe Sindikalna organizacija ZP „RiTE Ugljevik“ a.d. Ugljevik traži od svih nadležnih a prije svega od Vlade Republike Srpske kao predstavnika većinskog akcionara da se uključi u rješavanje ovog pitanja svim raspoloživim kapacitetima.

Ističemo da samo kontinuirana investiciona ulaganja u Rudnik i Termoelektranu Ugljevik mogu dovesti do stabilne proizvodnje koja naše Preduzeće može ostaviti na mjestu najznačajnijeg elektroenergetskog objekta u Republici Srpskoj i ujedno obezbijediti servisiranje dospjelih obaveza.

Napominjemo da je još 02.06.2023. godine dopisom broj 418/23 koji je upućen svim nadležnim institucijama traženo rješavanje odnosa sa EGS-om kao i obezbjeđenje investicija u proizvodnju RiTE Ugljevik.