Proslavljena slava hrama u Ugljevik Selu: Služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata :: Semberija INFO ::

 

Proslavljena slava hrama u Ugljevik Selu: Služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata


Hram Svetog prepodobnog Sisoja Velikog u Ugljevik Selu proslavio je danas krsnu slavu u prisustvu mnogobrojnih vjernika iz ovog kraja.



U toku ophoda oko hrama vijenac na spomen-obilježje na kojem su ispisana imena devet poginulih boraca iz Ugljevik Sela položili su predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković i predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić nakon čega je služen parastos.

Kum današnje slave bio je sedamnaestogodišnji Milko Filipović.

Penzionisani sveštenik Milan Tanacković poručio je u propovjedi da je Sveti Sisoje Veliki bio veliki podvižnik te da mu se posebno raduju majke i djeca čiji je zaštitnik.



Hramovnoj slavi zajedno sa vjernicima prisustvovao je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić koji je rodom iz Ugljevik Sela.

Lazić je čestitao sveštenstvu i parohijanima slavu napomenuvši da se na ovaj način čuva tradicija srpskog naroda.

-Važno je biti zajedno sa svojom crkvom, koja nas uči hrišćanskim vrijednostima, koja je čuvar naše tradicije, porodice, djece i svih hrišćanskih vrlina-rekao je Lazić.



Odbornik u Skupštini opštine Ugljevik Jovo Filipović, koji je mještanin Ugljevik Sela, istakao je da su hramovi mjesta okupljanja srpskog naroda te da je ovaj hram sagrađen 2017 godine a osveštao ga episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

-Hram je sagrađen u etno stilu i čuva od zaborava vrijeme u kojem su naši preci mukotrpno radili i  posvećeni vjeri pravoslavnoj koja je vijekovima unazad očuvala naš rod  na ovim prostorima-poručio je Filipović.