​Pravo na pravdu :: Semberija INFO ::

 

​Pravo na pravdu



Danas je u  Centru za kulturu „Semberija“ Bijeljina održana debata pod nazivom „Pravo na pravdu“:  Pravosudni izazov kriminalizacijom klevete u organizaciji  Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici pravosudnih institucija, civilnog društva, medija, kao i drugi građani, danas su imali priliku da razgovaraju sa stručnjacima iz oblasti vladavine prava i govoriti o transparentnosti rada pravosuđa, procesuiranju slučajeva korupcije, kao i postupanju po novim odredbama Krivičnog zakona RS koji se odnose na kriminalizaciju klevete.

Drino Galičić, pravni savjetnik u Odjeljenju za vladavinu prava u Evropskoj uniji u BiH, kazao je da se obrađuju teme koje prožimaju debate koje se odnose na transparentnost rada pravosuđa, dostupnost pravosuđa i povjerenje građana u rad pravosuđa, kao i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.



- Debata „Pravo na pravdu“ je zamišljena kao jedan otvoreni forum gdje predstavnici pravosuđa zajedno sa građanima, akterima civilnog društva i medijima mogu otvoreno razgovarati o temama koje su izuzetno bitne za lokalnu zajednicu. Teme kao što je vladavina prava su od izuzetnog zanačaja za dalji put BiH ka Evropskoj uniji“, pojasnio je Galičić i dodao da je glavna tema na današnjem skupu bila u vezi sa nedavnim izmjenama Krivičnog zakona RS i ponovnim uvođenjem klevete kao krivično djelo.

Denis Džidić, direktor BIRN BiH, rekao da je diskusija koja održana danas u Bijeljini posljednja u nizu lokalnih diskusija, te da će finalni događaj biti u Banjaluci, krajem avgusta ove godine.



- Danas smo obrađivali specifičnu temu, uz transparentnost i procesuiranje korupcije. To je posebno bilo zanimljivo pokrenuti ovdje kao temu, s obzirom na veliki broj medija koji djeluju na području Bijeljine. Ideja ovoga nije da mi nametnemo neka potencijalna rješenja, nego da čujemo koje su to bojazni ljudi na lokalnom nivou i koji su specifični problemi“, rekao je Džidić.



Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava RS, kazao je da se Republika Srpska i BiH prikazuju kao područja u kojima se ne poštuju ljudska prava, zakoni i da se, prema njegovim rječima, želi spriječiti ono što je za demokratiju ljudima najvažnije, a to je da slobodno misle i govore.


​Semberija info - S. Ristanović