MILION MARAKA IZ KREDITA ZA POMOĆ POLjOPRIVREDNICIMA :: Semberija INFO ::

 

MILION MARAKA IZ KREDITA ZA POMOĆ POLjOPRIVREDNICIMA


U prostorijama Gradske uprave Grada Bijeljina danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene mjere koje je Gradska uprava preduzela na polju saniranja šteta u poljoprivredi tokom ove godine. Sezona 2023 u semberskom agraru ostaće upamćena kao jedna od najtežih u posljednjim decenijama – počela je sa kišnim proljećem (usljed čega je kasnila proljetna sjetva), nastavila sa lošim prinosom i kvalitetom požnjevene pšenice, zatim olujnim nevremenom koje je nanijelo veliku štetu, ponajviše semberskim povrtlarima i pojavom afričke kuge koja i dalje desetkuje svinjski fond po semberskim selima.



-Komisije za procjenu štete nastale usljed olujnog vjetra obišle su 580 domaćinstava na kojima je utvrđena direktna šteta u iznosu od blizu dva miliona konvertibilnih maraka. O indirektnoj šteti je u ovom momentu teško govoriti. Ona je gotovo uvijek veća za tri ili četiri puta od direktne štete“, rekao je Sreten Vučković ispred Odjeljenja za privredu Gradske uprave Grada Bijeljina. On je istakao da se od 580 zahtjeva, u 502 slučajeva radi o šteti u plasteničkoj proizvodnji gdje je utvrđena šteta od 1,8 miliona konvertibilnih maraka.

Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović je izrazio opredjeljenje gradskih vlasti da izađu u susret i pomognu olujnim vjetrom pogođenim poljoprivrednicima ali da Gradska uprava Grada Bijeljina trenutno nije u stanju isplatiti dva miliona maraka odštete.



-Zbog toga smo odlučili da se po prvi puta za vrijeme mog mandata, Gradska uprava kreditno zaduži u visini jednog miliona konvertibilnih maraka. U isto vrijeme, poslali smo dopis na adrese nadležnih institucija na višim nivoima vlasti pozivajući ih da uzmu učešće u finansiranju preostalog dijela štete od olujnog nevremena. Prigovaraju nam često da u vođenju politike ne konsultujemo Vladu Republike Srpske niti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i evo dokaza da griješe. Semberija je žitnica i Republike Srpske i BiH i zato poblem poljoprivrede u Semberiji nije samo lokalni problem. Mi smo u granicama naših mogućnosti napravili prvi korak da pomognemo našim ljudima, našim poljoprivrednicima a sad je prilika da vidimo na djelu i institucije viših nivoa vlasti“, rekao je gradonačelnik Petrović.

On je naglasio da je za prethodne dvije ipo godine njegovog mandata na mjestu prvoga čovjeka Grada Bijeljina, Gradska uprava servisirala preko 13 miliona konvertibilnih maraka po osnovu starih kreditnih zaduženja kao i da za te dvije ipo godine, do ove odluke, Grad Bijeljina nije zadužen ni za jednu konvertibilnu marku novog kredita.

(Semberija info)