Održan sastanak sa semberskim farmerima o posljedicama koje je izazvala afrička kuga svinja :: Semberija INFO ::

 

Održan sastanak sa semberskim farmerima o posljedicama koje je izazvala afrička kuga svinja


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa saradnicima i pomoćnik republičkog ministra za poljoprivredu Saša Lalić razgovarali su danas u Bijeljini sa semberskim uzgajivačima svinja koji su pretrpjeli ogromne gubitke na svojim farmama od afričke kuge svinja.

Prema najnovijim informacijama, u Semberiji je do sada eutanizirano oko 21.300 svinja i šteta iznosi oko osam miliona KM.

Saša Lalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenui industriju i ruralni razvoj izjavio je nakon sastanka da je stanje na terenu izuzetno teško, jer je do sada evidentierano oko 400 žarišta.

 “Mi smo već sanirali stanje na oko 350 lokacija. Što se tiče Vlade Republike Srpske, nastojali smo da reagujemo što hitnije i što promptnije. Proglasili smo vanrednu situaciju, brzo smo mijenjali podzakonske akte. Isplatili smo tri miliona KM za 159 zahtjeva za obeštećenje, a odobrili smo i dva miliona KM za interventno klanje zdravih svinja. Već imamo oko 4.000 poklanih zdravih svinja koje su sklonjene s terena. Nastojimo da spasimo ono što se spasiti može i da zdrave svinje u klasi idu u preradu. Čak smo i odstupili od pravila za oko 15 odsto, tako da i svinje od 140 kilograma idu na interventno klanje. Ekspertska radna grupa rješava pitanje iznalaženja mogućnosti da se prasad mogu peći na ražnju, da se mogu klati uz poštovanje biosigurnosnih mjera. Situacija je izuzetno ozbiljna, ali mi nastojimo da ublažimo, koliko možemo, štetu u svinjogojstvu. Obratili smo se i Parlamentarnoj skupštini BiH, kako bi se sa nivoa BiH ili iz evropskih fondova pronašao novac za saniranje štete od superćelijske oluje i svinjske kuge svinja”, istakao je Lalić, naglasivši da će biti uvaženi zahtjevi poljoprivrednih proizvođača, farmera, povrtlara i voćara koji su pretrpjeli najveće štete u ovoj godini.



Afrička kuga svinja, kaže Lalić, postaje evropski i globalni problem. Resorno ministarstvo će nastojati da za narednu godinu planira oko 70 odsto sredstava za zanavljanje farmi svinja i za spašavanje svinjogojstva.

Umjesto očekivanih najmanje oko 300 farmera, kako je izjavio gradonačelnik Petrović, na sastanak je došlo svega njih šezdesetak.

“Ovo je slika i prilika zainteresovanosti za ovu temu. Od 313 domaćina, kod kojih je registrovano prisustvo virusa afričke kuge svinja, došlo je njih šezdesetak. Pitam javno, gdje su oni danas ovdje, za kritiku, pohvalu, podnošenje konstruktivnih prijedloga. Ovako slab odziv govori da je stanje na terenu zadovoljavajuće. Ne pada mi na pamet da nakon ovako slabog odziva učinim bilo šta više u odnosu na zakonom propisane ingerencije Gradske uprave. Umjesto bunta, protesta, ispoljavanja građanske neposlušnosti, vidimo da je ljudima sve potaman. Neka se u tom slučaju za sva pitanja ubuduće obraćaju Ministarstvu poljoprivrede”, izjavio je, vidno rezigniran, gradonačelnik Petrović, naglasivši da je i lično spreman da učestvuje u blokadi saobraćajnica traktorima ili da učestvuje na protestima ispred Gradskog agrarnog fonda kako bi se deblokirao rad Fonda na čijem računu se nalaze dva miliona KM.

Sa ovog sastanka upućen je poziv ministru poljoprivrede Savi Miniću i Staši Košarcu, ministru Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa,  da dođu u Bijeljinu, zajedno sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH, i da konačno  rasprave sva sporna pitanja oko nepostojanja ozbiljne kontrole uvozamesa i životinja i nesinhronizacije među nadležnim državnim službama i ustanovama.

(Semberija Info)