OTVORENI DANI MEDA U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

OTVORENI DANI MEDA U BIJELjINI


Usljed vanrednih okolnosti koje su zadesile Semberiju, Gradska uprava Grada Bijeljina je donijela odluku da će ovogodišnje slavske svečanosti povodom obilježavanja dana Svetog Pantelejmona proteći u nešto drugačijem obliku nego je to bilo do ove godine. Jedna od manifestacija koje se u slavskom programu nikako ne mogu izostaviti jesu „Dani meda“ koji su u okviru Pantelina 2023 otvoreni danas.



Naredna tri dana u malom parku na gradskom trgu pčelinje proizvode će predstaviti nekoliko pčelara iz Semberije i sa Ozrena. Svi oni kažu da je pčelarstvo zahtjevna djelatnost a da su nepovoljni klimatski uslovi dodatno otežali rad sa pčelama i prikupljanje produkata njihovog rada.



-Na tri lokacije na Ozrenu imamo 290 košnica. Proizvodimo sve osim pčelinjeg otrova. Klima je takva da nas stalno tjera da se prilagođavamo a, ako je suditi po krajnjim rezultatima, slabo se mi prilagođavamo. Ove godine smo izvrcali u prosjeku po nekoliko kilograma meda po košnici, prošla godina je bila solidna a tri godine prije nje katastrofalne. Ovakvo stanje nas je i natjeralo da se počnemo baviti i proizvodnjom ljekovitog bilja i različitih tinktura od ljekovitog bilja“, rekao je za „Semberija INFO“ Nebojša Andrić, vlasnik porodičnog gazdinstva „Pčelinjaci Andrić“ za Ozrena.



Kažu da će meda biti. I da će sasvim sigurno biti skuplji.

(Semberija info)