Promocija romske kulture i običaja :: Semberija INFO ::

 

Promocija romske kulture i običaja


Jedinstven festival na zapadnom Balkanu, “Baro drom”, u organizaciji Udruženja građana “Otaharin”, posvećen promociji romske kulture, tradicije i jezika, biće po drugi put organizovan u Bijeljini sedamnaestog i osamnaestog avgusta. Baro drom, dugi put, uči nas o tom dugom putu koji su Romi prošli i kojim još uvijek putuju ka potpunoj društvenoj uključenosti i prihvatanju.

Jovana Barbu, PR festivala, istakla je na konferenciji za štampu u Centru za kulturu “Semberija” da su Romi u BiH, uprkos tome što su najbrojnija nacionalna manjina, kao i njihov jezik, kultura i tradicija izloženi stalnom potiskivanju na društvenu marginu, što vodi ka njihovom nestajanju.



“Radosni zbog činjenice da je romska zajednica u Bijeljini jedna od rijetkih koja je očuvala romski jezik, pretočili smo to u brojne aktivnosti koje su usmjerene na promovisanje i očuvanje romske kulture, tradicije i jezika. Ove godine, prve večeri festivala, sedamnaestog avgusta, organizovaćemo svečani defile djece u romskim narodnim nošnjama, nakon toga će nastupiti SKUD “Semberija” sa spletom romskih pjesama i igara. U muzičkom programu nastupiće Ivan Kurtić, izvođač romske muzike. Druge festivalske večeri organizovaćemo nekoliko radionica, pripremamo književno veče Slađane Vulin s motivacionim govorom o tome na koji način se ona borila i izborila s predrasudama. Iste večeri biće održan koncert Nataše Tasić Knežević, operske dive, i Dušana Sekulića, virtuoza na harmonici.

 Festival je finansijski podržala Gradska uprava Bijeljina i švajcarski Caritas.

Semberija info