Info dan Gradske uprave: Sufinasiranje ugradnje toplotnih pumpi :: Semberija INFO ::

 

Info dan Gradske uprave: Sufinasiranje ugradnje toplotnih pumpi


Info dan koji je organizovan u Gradskoj upravi, bio je posvećen informisanju predstavnika zajednica etažnih vlasnika i vlasnika individualnih stambenih objekata o sufinansiranju modela energetske efikasnosti, odnosno, zamjene kotlova na čvsto gorivo toplotnim pumpama, voda-voda. Savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić je istakao da je osnovni cilj da se kroz realizaciju mjera poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru ostvari smanjenje potrošnje energije za grijanje, uz poboljšanje komfora boravka u objektima kolektivnog stanovanja i smanjenje emisija čvrstih čestica i gasova s efektom staklene bašte.
 
-Ovo je pilot program koji je Grad Bijeljina pokrenuo, a za podsticanje zamjene sistema grijanja za zajednice etažnih vlasnika planirana su sredstva u iznosu 30 posto vrijednosti nabavke i ugradnje toplotne pumpe do 18.000 KM, dok su za individualna domaćinstva planirana sredstva u iznosu 30 posto do 6. 000 KM. Riječ je o početnim budžetskim sredstvima u iznosu od 110. 000 KM, a očekujemo da se u program uključi i  razvojni program Ujeinjenih Nacija, kao i drugi donatori.

-Ovo je dugoročna mjera kojom ćemo nastojati da smanjimo nivo zagađenja, kako bismo imali ekološki zdraviju životnu sredinu“, rekao je Ostojić. On je dodao će se na ovom aktivno raditi i da će se povećavati iznos sredstava. Rok za podnošenje prijava je 8. septembar, a više detalja o načinu i u kom obliku ih je potrebno dostaviti, objavljeno je na sajtu Grada Bijeljina.

(Semberija info)