Područna privredna komora Bijeljina: Posljedice globalne krize utiču na spoljnotrgovinsku razmjenu regije Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Područna privredna komora Bijeljina: Posljedice globalne krize utiču na spoljnotrgovinsku razmjenu regije Bijeljina


Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene regije PPK Bijeljina u prvih šest mjeseci iznosio je 1,110 milijardi KM dok je u prošloj godini iznosio 1,107 milijardi KM što je za 0,19% više nego u istom periodu prethodne godine.
 
Učešće regije u ukupno ostvarenom izvozu Republike Srpske u prvih šest mjeseci iznosi 16,65% odnosno 465,3 mil. KM što je manje 3,47% u odnosu na isti period prošle godine.

Uvoz je iznosio 649,2 mil. KM što je u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine više za 3,39% sa ostvarenim učešćem u razmjeni Republike Srpske od 18,30%.
 
Analizom razmjene u prvoj polovini 2023. godine spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske ima tendenciju pada od iznosu od 1,31% u odnosu na isti period prošle godine.
 
Razlozi za ovakvo stanje mogu se pronaći u i dalje negativnom nivou ekonomske aktivnosti u zemljama EU, istorijski niskom nivou rasta BDP-a na nivou EU u prvoj polovini 2023 godine, te ulaska Njemačke u recesiju u prvom kvartalu tekuće godine.
 
U uslovima inflacije, uvozne cijene su rasle bržom stopom od izvoznih cijena, što je za posljedicu imalo pad pokrivenosti uvoza izvozom.
 
Prema makroekonomskim projekcijama očekuje se da bi inflacija mogla biti manja u drugoj polovini 2023. godine