Proslavljen Sveti Pantelejmon, slava grada Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Proslavljen Sveti Pantelejmon, slava grada Bijeljina


U prisustvu brojnih zvaničnika iz političkog i javnog života, sugrađana, kao i ovogodišnjih učenika generacije osnovnih i srednjih škola sa područja grada Bijeljina koji su i bili  kumovi slave,  Bijeljina je danas obilježila krsnu slavu, Svetog Pantelejmona.

Nakon polaganja cvijeća kod centralnog spomenika borcima poginulim u Odbramenom – otadžbinskom ratu u crkvi Svetog Đorđa održana je liturgija, a nakon koje je gradskim ulicama krenula svečana litija do zgrade Gradske uprave, gdje je tradicionalno obavljen čin lomljena slavskog kolača.



Građanima Bijeljine, okupljenim na platou, obratio se Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i u ime sveštenstva čestitao slavu, veliki praznik - Svetog Pantelejmona.

-Sveti Pantelejmon je bio lekar po zanimanju , ali imao je i dar od Boga da leči ono što i medicina nije mogla da izleči. Činio je čuda, isceljivao je paralisane i slepe ljude, sve ono što medicina nije mogla da izleči. Sveti Pantelejmon treba da bude primer našim lekarima i svima drugima, da budu svemilostivi, što je i značenje imena Svetog Pantelejmona. Važno je da budemo dobri ljudi, da budemo dobri prijatelji, deca i drugovi koji idu u školu, da budemo kao ova deca koja su najbolji učenici u školi. Braćo i sestre svi jedni drugima treba da budemo  braća i sestre u Hristu, da volimo Boga i bližnjeg kako to kaže Sveto jevanđelje, to je naša srpska filozofija koju smo mi živeli kroz vekove. Neka Bog da svakome dobro, ovome gradu i našem gradonačelniku želim mnogo velikog uspeha i da se ovaj grad razvija, da bude mesto gdje će ljudi dolaziti, industrija razvijati, prosveta cvetati  i da se Banja Dvorovi ponovo otvori“, poručio je vladika Fotije.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine  nakon lomljenja slavskog kolača svim građanima  čestitao je slavu grada Bijeljina i istakao da je uvjeren da će vjerom, nadom i ljubavlju prevazići sva iskušenja i iz njih izaći još jači, hrabriji i odvažniji te takvi graditi i dalje Bijeljinu u kojoj će se i dalje mudro izlaziti iz svih situacija.



-Trudićemo se da svoj djeci i ljudima koji žive u našem gradu pružimo što bolje uslove za opstanak porodica i za njihovo umnožavanje. Svim građanima Bijeljine poželio bih dobro lično i porodično zdravlje, da se još mnogo godina sabiramo pod okriljem  Svetog Pantelejmona, našeg zaštitnika koji je imao jedno od najhumanijih zanimanja na zemlji, a to je biti ljekar, koji iscjeljuje naše duše i naša tijela. Samo sabrani možemo razvijati našu Bijeljinu i tako svako od nas može dati svoj doprinos“, poručio je Petrović.

Jovana Stevanović, učenik generacije Ekonomske škole u Bijeljini kazala je da joj je čast da u prisustvu svojih sugrađana lomi slavski kolač.

-Biti kuma na slavi grada je zaista  nevjerovatan osjećaj i svakome bih poželjela bar jednom da ovo doživi.  Kao budući student u Sloveniji, gajim nadu da ću se jednog dana vratiti u svoj rodni grad i ovdje graditi karijeru“, kazala je Stevanovićeva.



Marija Krstić, đak generacije Osnove škole „Jovan Dučić“ Bijeljina i jedna od ovogodišnjih  kumova slave grada Bijeljina istakla je da joj je velika čast i zadovoljstvo što kumuje danas.

-Velika mi je čast što danas kumujem, jer ovo nije samo slava Gradske  uprave, nego svih građana Bijeljine. Velika je čast naći se među 17 najboljih đaka i lomiti kolač zajedno sa gradonačelnikom i sveštenstvom ovoga grada. Voljela bih da svoj život nastavim u Bijeljini i da se svi zajedno trudimo da  poboljšamo naše društvo kako bi prvenstveno nama, ali i svima drugima bio bolji život“, zaključila je Krstićeva.



(Semberija info)