BOLNICA „SVETI VRAČEVI“ BIJELjINA : SLUČAJ ALEKSANDRA KOVAČA :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA „SVETI VRAČEVI“ BIJELjINA : SLUČAJ ALEKSANDRA KOVAČA


U prostorijama JZU Bolnica „Sveti vračevi“ u Bijeljini danas je održana  konferencija za medije na kojoj je javnost upoznata sa novim detaljama u slučaju dječaka Aleksandra Kovača, koji je preminuo 28. avgusta, dva dana nakon prijema na liječenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Naime, nakon što je 28. augusta u večernjim satima u UKC Republike Srpske u Banja Luci konstatovana smrt Aleksandra Kovača, u prijepodnevnim satima sljedećeg dana direktor bijeljinske bolnice dr Zlatko Maksimović je imenovao Komisiju za unutrašnji nadzor. Komisiju su sačinjavati dr Nela Mitrović, prim. dr Mikajlo Lazić, prim. dr Gordana Arnautović, dr Nada Savić, dr Ivka Džuveleković, dr Goran Maksimović i dr Snežana Đukić. Nakon provjere i analize cijelog slučaja Komisija je konstatovala postojanje proceduralnih grešaka počinjenih od strane dvoje postupajućih ljekara: primarijus doktora Branke Gavrić i doktora Bojana Gajića.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je novinarima da je jutros donio rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv dr Branke Gavrić i dr Bojana Gajića te da je načelnici Odjeljenja pedijatrije Ivki Džuveleković naložio da navedenim doktorima onemogući pruženje zdravstvene zaštite pacijentima do završetka disciplinskog postupka.

U međuvremenu traje proces formiranja eksterne Komisija za stručni nadzor, koju će činiti univerzitetski profesori medicine iz Banja Luke, Beograda i Foče. Oni će analizirati slučaj i dati stručno mišljenje po pitanju samog postupka liječenja i preduzetih medicinskih radnji zdravstvenih radnika bijeljinske bolnice prema Aleksandru Kovaču.



Načelnica Odjeljenja pedijatrije ove bolnice Ivka Džuveleković podsjetila je da je Aleksandar Kovač primljen u Bolnicu „Sveti vračevi“ 26. avgusta sa glavoboljom i povraćanjem, simptomima koji su počeli prethodnog dana, te da je sat vremena prije hospitalizacije pregledan od strane neurologa i da je nalaz bio uredan.

-Poslije tog pregleda upućen je pedijatru gdje ga je dežurni ljekar pregledao i predložio hospitalizaciju. Tokom dva dana rađene su laboratorijske analize i pregledi u skladu sa kliničkom slikom, a dječak cijelo vrijeme nije imao temperaturu. Opšte stanje je bilo stabilno a neurološki status normalan. Prije odlaska u UKC Banjaluka dobio je visoku temperaturu, ali je bila blaga i iznosila je 37,2. Ukupno šest pedijatara pratilo je stanje djeteta u našoj bolnici, pregledala su ga dva neurologa, specijalista ORL i oftalmolog. Da li je napravljena neka greška? Da li se moglo spriječiti? Mogu da vam kažem i kao pedijatar, i kao majka, da neke stvari nemaju odgovor, a ovo je jedna od tih. Neki navodi koji su se pojavljivali, da bi bilo drugačije da je nečije drugo dijete u pitanju, nisu tačni. Tako bi bilo da je bilo koje dijete u pitanju, pa i djeca nas koji sjedimo ovdje“, izjavila je načelnica Odjeljenja za pedijatriju bijeljinske bolnice dr Ivka Džuveleković. 

(Semberija info)