BIJELjINA: INKLUZIVNE IGRE ZA DJECU S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU “PRIBLIŽIMO SE” :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: INKLUZIVNE IGRE ZA DJECU S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU “PRIBLIŽIMO SE”



Sportske inkluzivne igre za djecu s poteškoćama u razvoju, organizovane su u Bijeljini u saradnji sa Ambasadom Italije u BiH, Populacionim fondom Ujedinjenih nacija, AK “Atletikom” Bijeljina i Specijalnom olimpijadom BiH, u okviru projekta “Približimo se”. Prema riječima Hektora Ramireza, predstavnika Populacionog fonda UN,  projekat finansijski pomaže Vlada Italije, zajedno sa Ambasadom Italije u BiH.



- Cilj projekta je da se smanje predrasude, da se pojača inkluzivnost, a održava se u sedam gradova u BiH”, rekao je Ramirez. U ime Grada Bijeljina, savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić, zahvalio se svim partnerima na učešću.



- Ovo je jedan od dana kad se kroz druženje i sportske igre ukazuje na značaj inkluzije, a Grad Bijeljina će uvijek podržavati ovakve i slične događaje”, rekao je Ostojić. Izvršna direktorica Specijalne olimipijade BiH, Kada Delić Selimović podsjetila je da je ovo druga olimpijada koja se organizuje u BiH.
- Cilj projekta je inkluzija, tolerancija, suživot, zajednička promocija osoba sa ili bez invaliditeta, promovisanje sportskih aktivnosti i mogućnosti i td.”, rekla je Delić Selimović.



Predsjednik AK “Atletik”, Velibor Kovač, podsjetio je da je ovaj klub osnovan 2021. godine, te da su, bez obzira što su mlad kolektiv, društveno odgovorni.
- Želimo da pomognemo, kako Specijalnoj olimpijadi BiH, tako i djeci s poteškoćama u razvoju. Sa tim ciljem smo se kao koordinatori i uključili u ove aktivnosti, uspjeli smo d aorganizujemo tri na tri košarku, jedan inkluzivni fudbalski trening i jednu trku na 50 metara”, rekao je Kovač.


Semberija info / O. Stjepanović