OKRUGLI STO KOALICIJE KOLOSI: “JA SAM VIDLjIVA I PONOSNA” :: Semberija INFO ::

 

OKRUGLI STO KOALICIJE KOLOSI: “JA SAM VIDLjIVA I PONOSNA”



Koalicija KOLOSI, koja okuplja 12 udruženja, organizovala je okrugli sto pod nazivom “Zapošljavanje žena sa invaliditetom na području grada Bijeljina”, a u okviru projekta “Ovdje sam-vidljiva  ponosna”. Pojekat je finansiran kroz program My Right, od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju SIDA.

Cilj je povećanje ekonomske samostalnosti žena sa invaliditetom, kroz podršku u zapošljavanju i samozapošljavanju, podizanje svijesti poslodavaca o obavezama i mogućnostima zapošljavanja lica sa invaliditetom, razvoj institucionalnih i stručnih kapaciteta za provođenje profesionane rehabilitacije, te razvoj socijalnog preduzetništva.

U ime Gradske uprave, Ljubiša Stanišić je izjavio da je koalicija KOLOSI, udruženje od opšteg interesa i da je na budžetu Grada.
- Sa koalicijom imamo odličnu saradnju i zajedno smo izradili akcioni plan za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, samim tim i žena sa invaliditetom. Gradska uprava je sa svojim partnerima u tom cilju raspisala javni poziv za zapošljavanje marginalizovanih grupa sa područja Grada Bijeljina, a poziv traje do 4. oktobra. Ukoliko postoje nedoumice kod pojedinih osoba, mogu da se jave u Odjeljenje za društvene djelatnosti u kancelariju broj 18 i dobiće neophodne informacije. Iz budžeta smo za ove svrhe izdvojili 50.000 KM, švajcarski Karitas takođe 50.000 KM, što znači da u ovoj godini za zapošljavanje marginalizovanih grupa imamo 100.000 KM. Projekat će se implementirati do 2025. godine, što znači da će isti iznos sredstava biti i u budžetu za 2024. i 2025. godinu”, rekao je Stanišić i dodao da su prije raspisivanja javnog poziva za oko dvadesetak radnih mjesta, ispitali privredne subjekte na teritoriji Grada Bijeljina.
- Na opštu radost, veliki broj privrednika je iskazao želju za zapošljavanje marginalizovanih grupa, samim tim i osoba sa invaliditetom”, rekao je Stanišić.

Članica KOLOS-a Dragana Bracanović istakla je da joj članstvo u koaliciji mnogo znači, s obzirom da je osoba sa invaliditetom i da je nezaposlena, a posao bi joj mnogo značio. Njeno mišljenje dijeli i Svjetlana Špirić, a projekat “Ja sam vidljiva i ponosna”, mnogo joj znači.
- Od rođenja sam osoba sa invaliditetom, majka sam troje djece i nisam zaposlena. Na birou sam 19 godina, a s obzirom da imam samo osnovnu školu, bila bih zadovoljna sa prekvalifikacijom, kako bih mogla naći posao”, rekla je Špirićeva.



Projekt koordinator, Milorad Jović je naglasio da pokušavaju da osnaže “nevidljive žene”.

- Želimo da ih osnažimo i da im pomognemo da se zaposle. Odradili smo radionice o psihološkoj podršci i nastojaćemo da se prijave u Zavod za zapošljavanje kao osobe sa invaliditetom. U dogovoru sa Domom zdravlja i Bolnicom “Sveti vračevi”, obavićemo i besplatne specijalističke preglede, a iskreno se nadamo da ćemo uspjeti i da ženama sa invaliditetom obezbijedimo banjsku rehabilitaciju”, rekao je Jović. 


​Semberija info - O. Stjepanović