Dom zdravlja Bijeljina - Preventivni pregledi povodom Svjetskog dana srca :: Semberija INFO ::

 

Dom zdravlja Bijeljina - Preventivni pregledi povodom Svjetskog dana srca


Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, Dom zdravlja Bijeljina, danas je organizovao preventivne preglede za sve građane u Tržnom centru „City Mall“ u Bijeljini.

Doktor Zoran Vasilić, šef Odjeljena za unapređenje zdravlja i prevenciju blesti u Domu zdravlja Bijeljina istakao je da cilj današnjih preventivnih pregleda ukazivanje na važnost nekih životnih navika koje svi mogu promijeniti da bi na taj način  prevenirali nastanak teških kardiovaskularnih oboljenja.



-Veoma je važno naglasiti da su srčana, odnosno kardiovaskularna oboljenja prvi uzročnici smrti. U toku svake godine preko 18 miliona ljudi izgubi život usljed komplikacija kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, važno je naglasiti da se prema nekim istraživanjima više od 80 odsto ovih oboljenja moglo prevenirati, odnosno da su se na vrijeme promijenile neke životne navike i vodilo više računa o zdravlju. Kada govorimo o promjenama životnih navika,  na koje možemo uticati onda prije svega govorimo o promjenljivim faktorima rizika za nastanak ovih oboljenja u koje spadaju fizička aktivnost, zatim regulisanje tjelesne težine, krvnog pritiska, nivoa masnoća u krvi...  U nepromjenljive faktore rizika spadaju starost, pol i genetsko nasljeđe“, pojasnio je dr Vasilić.



Doktorka Gordana Savin, pomoćnik direktora Doma zdravlja Bijeljina za medicinska pitanja istakla je da se uvijek treba voditi izrekom „Bolje spriječiti, nego liječiti“.

-Veoma je važno voditi računa o stilu života, što uključuje redovne preventivne preglede koji se mogu obaviti na našem novom Odjeljenju za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti, zdravu ishranu, fizičku aktivnost, kao i ostavljanje loših navika kao što su alkohol i cigarete“, zaključila dr Savin.

(Semberija info)