KOALICIJA “KOLOSI” O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI ŽENA SA INVALIDITETOM: PONOSNE SMO I ŽELIMO DA BUDEMO VIDLjIVE :: Semberija INFO ::

 

KOALICIJA “KOLOSI” O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI ŽENA SA INVALIDITETOM: PONOSNE SMO I ŽELIMO DA BUDEMO VIDLjIVE



Koalicija “Kolosi”, organizovala je radionicu  na kojoj je razgovarano o pravima žena sa invaliditetom na odgovarajuću zdavstvenu zaštitu i dostojanstven pristup zdravstvenim uslugama na području Grada Bijeljina. Tehnički sekretar koalicije Kolosi Milorad Jović pojasnio je da je radionica organizovana u okviru projekta My Right “Ovdje sam-vidljiva i ponosna” koju podržava Ambasada Švedske.



- Akcenat je na “nevidljivim” ženama sa invaliditetom, a posebno koje žive u ruralnom području i koje su socijalno ugrožene. Cilj nam je da definišemo kako da žene sa invaliditetom ostvare svoja ljudska prava i da imaju dostojanstvenu i adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Problem se pojavljuje kad žena koja je socijalno ugrožena, ode na pregled kod dr specijaliste i tokom pregleda se otkrije bolest. Pacijentkinja potom treba da uradi još nekoliko specijalističkih pregleda, a ona nema novca. Ako uz to živi u ruralnoj sredini i nema prevoza,  troškovi se dodatno uvećavaju, a sve to njen život dovodi u opasnost. Koalicija Kolosi se bori da se to rješava kroz institucije, da imaju određene beneficije, da bi mogle da obave sve potrebne preglede. Takođe, žene koje imaju onkološke probleme, dijebetes i druge bolesti, treba da imaju mogućnost odlaska na banjsku rehabilitaciju. Znamo da je zakon dobro regulisao banjsku rehabilitaciju za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide i civilne žrtve rata, koji imaju besplatnu banjsku rehabilitaciju, ali žene iz navedenih kategorija, nažalost, plaćaju participaciju. Ova radionica je način da pokušamo da sa Gradskom upravom dogovorimo da svake godine, do pet žena sa invaliditetom koje su socijalno ugrožene, od Grada i Fonda zdravstvenog osiguranja dobije besplatnu participaciju i banjsku rehabilitaciju”, rekao je Jović. Prema podacima Centra za socijalni rad, preko 2.000 korisnika korisnika za tuđu njegu i pomoć.



- Centar je redovni aktivista svih okruglih stolova i radionica koje provodi koalicija Kolosi i pratimo rad jedni drugima. Mi smo i prije osnivanja koalicije bili aktivni u mapiranju potrebe građana. Osobe sa invaliditetom su posebno osjetljiva kategorija, koju imamo u svom radu i naravno da na njih obraćamo posebnu pažnju, a kad je žena u pitanju, to nas dovodi u još senzibilniju poziciju”, rekla je Mila Stojanović, socijalni radnik.

Predsjednica Udruženja slijepih i slabovidih lica Bijeljina, Lopare i Ugljevik Ljiljana Jovičić istakla je da je potrebno da se stanovništvo više informiše o pravima  koja mogu ostvariti, posebno kad su suočeni sa oboljenjima.
- Za slijepe i slabovide osobe, mnogo znači kad zahvaljujući udruženju dobiju bijeli štap za kretanje, a ne moraju da ga kupuju. Predsjednica Foruma žena Danijela Đurić naglasila je da je strateški cilj zdravstvena zaštita žena sa invaliditetom, što podrazumijeva i banjsku rehabilitaciju.

- Žene sa invaliditetom i žene onkološki pacijenti, nemaju dovoljno potrebnih informacija o ostvarivanju prava, a tu su i finansijski problemi. Naš cilj je da budemo vidljive u društvu, u ordinacijama i u institucijama”, poručila je Đurićeva.


Semberija info - O. Stjepanović