UDRUŽENjE “DIABETA”: RADNO OBILjEŽILI SVJETSKI DAN BORBE PROTIV MOŽDANOG UDARA :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE “DIABETA”: RADNO OBILjEŽILI SVJETSKI DAN BORBE PROTIV MOŽDANOG UDARA



Semberija info - O. Stjepanović


Udruženje “Diabeta”, danas, povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, organizovalo je besplatno mjerenje krvnog pritiska i kontrolu šećera u krvi, a pored toga, građanima su dijeliti letke u kojima se navode znakovi i simptomi moždanog udara i načini prevencije.

Predsjednica “Diabete” Sandra Milošević izrazila je posebnu zahvalnost JZU Bolnici “Sveti vračevi”, na čelu sa profesorom dr Zlatkom Maksimovićem, na svesrdnoj pomoći i podršci u radu. Ona je istakla da je ovo jedna u nizu aktivnosti koje provode, da su veoma prisutni na terenu, a sve sa ciljem da budu na usluzi građanima i ukažu na značaj prevencije.



- Bitno je da građani shvate da se moždani udar može dogoditi bilo kome, bilo kad i gdje, te da je treći u svijetu uzrok smrti. To je najjasniji pokazatelj da moramo buditi svijest stanovništva o prevenciji, jer je svaka četvrta osoba u riziku od moždanog udara. Prevencijom, dakle, prestankom pušenja, smanjenim konzumiranjem alkohola, pravilnom ishranom i šetnjom od najmanje pola sata, možemo spriječiti rizik od moždanog udara, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, dijabetesa, te kardiovaskularnih oboljenja. Moram istaći da je neophodno držati pod kontrolom dijabetes, jer ako to ne činimo, mogu se razviti hronične komplikacije, kao što su sljepilo, bubrežna oboljenja, a četiri do pet pacijenata koji boluju od dijabetesa, posebno su izloženi moždanom udaru ili infarktu”, rekla je Miloševićeva. Ona je dodala da osam do 10 pacijenata koji umru od kardiovaskularnih bolesti su imali dijabetes. 



- Sve je usko povezano i moramo se posvetiti prevenciji, odnosno, redovnim pregledima. Takođe, da bismo ovo postigli, neophodna je i edukacija stanovništva, a mi u Diabeti aktivno radimo uz nesebičnu podršku direktora Bolnice prof. dr Maksimovića”, rekla je Miloševićeva. Ona je naglasila da ovogodišnja kampanja “Zajedno smo veći od moždanog udara” ima cilj da pokaže da “samo zajedničkim naporima možemo smanjiti ovo obolijevanje”. Sa ciljem edukacije stanovništva, održaće se i predavanje u prostorijama udruženja na temu “Prevencija moždanog udara, nauči prepoznati simptome”.

​Svjetski dan borbe protiv moždanog udara obilježava se 29. oktobra s ciljem da se javnost upozna o simptomima ove bolesti, načinu liječenja oboljelih, ali i mjerama prevencije. Svjetska organizacija za moždani udar obilježavanje ovog datuma je pokrenula 2006. godine.