Protestni skup ispred OŠ “Knez Ivo od Semberije” :: Semberija INFO ::

 

Protestni skup ispred OŠ “Knez Ivo od Semberije”


Gotovo svi zaposleni prosvjetni radnici Osnovne škole “Knez ivo od Semberije, sindikalni predstavnici I nastavnici drugih bijeljinskih osnovnih škola okupili su se danas u dvorištu Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije” na protesnom skupu podrške nastavnici Danijeli Lazić koju je nedavno dvanaestogodišnji učenik ove škole pogodio ispred školske zbornice kamenom u glavu I nanio joj ozbiljne povrede glave.

Svetlana Žugić, predsjednica Sindikalne organizacije u OŠ “Knez Ivo od Semberije” istakla je da se prosvjetni radnici u posljednje vrijeme bave nasiljem među učenicima, ali, nažalost, suočeni su i sa problemom nasilja učenika prema nastavnicima.



 “Naša koleginica, nastavnica geografije, Danijela Lazić je izuzetan nastavnik i čovjek i želimo joj brzo ozdravljenje i da nam se što prije vrati u školu. Najoštrije osuđujemo napad koji je na nju izveo jedan učenik. Nastavnica Danijela je učestvovala na brojnim takmičenjima, osvajala nagrade i priznanja. Želimo da ukažemo i roditeljima na neophodnost saradnje sa prosvjetno - obrazovnim ustanovama. Bez uzajamnog poštovanja, saradnje i povjerenja jednih prema drugima mi ne možemo adekvatno rješavati probleme s kojima se susrećemo. Učenik koji je kamenom pogodio u glavu nastavnicu Danijelu Lazić nije ni poznavao ovu nastavnicu i on je pohađao nastavu u prvoj smjeni, dok je nastavnica Lazić radila u drugoj smjeni. On je došao u drugu smjenu i dogodio se taj incident. Apelujem na roditelje da imaju više povjerenja u nastavnike i da nam se obraćaju za pomoć. Sve škole se suočavaju sa problemom vršnjačkog nasilja. U našoj školi realizuje se niz nastavnih aktivnosti, u smislu prevencije vršnjačkog nasilja. Savjeti učenika organizuju različite radionice, stručna služba škole takođe obavlja individualne i grupne saavjetodavne razgovore o tome kako postupiti u različitim situacijama. Sa savjetima roditelja, takođe, organizujemo radionice o prevenciji vršnjačkog nasilja. Puno je različitih aktivnosti kojima pokušavamo preduprijediti nasilje. Bilo da se radi o verbalnom ili vršnjačkom nasilju, mi nastojimo da razgovaramo s roditeljima, da izgradimo međusobno povjerenje s roditeljima, kako bi oni vjerovali u informacije koje im prenosimo. Djeca su i nama i roditeljima centar svih dešavanja u školi i mi želimo da se djeca osjećaju bezbjedno. Trudimo se da ih i vaspitavamo i obrazujemo”, istakla je Svetlana Žugić.

Slobodanka Damjanović Gajić, predsjednik Regionalnog sindikata obrazovanja, nauke i kulture, izjavila je da ovom protesnom skupu prisustvuje, ne samo kao predstavnik sindikata, već kao prosvjetni radnik, koleginica povrijeđene nastavnice, ali i kao majka.



“Svjesni smo situacije i vremena u kojima živimo. Sve moje kolege pružaju podršku povrijeđenoj nastavnici Danijeli Lazić. Mi dajemo podršku i svim učenicima, jer ovim incidentom nisu povrijeđeni samo prosvjetni radnici, već su povrijeđena i uplašena djeca, kao i njihovi roditelji. Rodirelji najbolje žele za svoje dijete i s razlogom se plaše”, izjavila je Slobodanka Damjanović Gajić.

(Semberija Info)