A.D. “GRAD” BIJELjINA: TRADICIONALNI MITROVDANSKI VAŠAR :: Semberija INFO ::

 

A.D. “GRAD” BIJELjINA: TRADICIONALNI MITROVDANSKI VAŠAR


A.D. “Grad” Bijeljina i ove godine, 8. novembra, na prostoru Agrotržnog centra “Knez Ivo od Semberije” organizuje tradicionalni Mitrovdanski vašar. Mnifestaciju organizuju u saradnji sa Turističkom organizacijom grada i Gradskom upravom, a pod pokroviteljstvom Grada Bijeljina i Agrarnog fonda. Direktor preduzeća Ratomir Draganić je istakao da je ovo događaj koji treba da traje i da se nadograđuje.

-Mitrovdanski vašar organizujemo u četiri segmenta, a to su kupusijada, fijakerijada, kućne domaće radinosti i izložba kućnih ljubimavca i sitnih životinja, a u planu je i pokazna vježba bijeljinskih ovčara koji su vlasništvo  Slaviše Vukovića”, pojasnio je Draganić. On je naglasio da je neizostavno i pripremanje svadbarskog kupusa, a ove godine će biti dodijeljene i novčane nagrade. Za prvo mjesto novčana nagrada je 400 KM, drugo  250 KM i treće mjesto150 KM”, rekao je Draganić. Predsjednik Organizacionog odbora Savo Jovanović je rekao da je prijavljeno već oko 100 izlagača, a prijave traju do 5. novembra.

-Za kupusijadu je do sada prijavljeno 12 ekipa, a u pitanju su lokalne firme, za fijakerijadu oko 20 učesnika, a donijeli smo zaključak da se ove godine u takmičarskom dijelu ocjenjuju samo fijakeri. Što se tiče najmasovnije izložbe, domaće radinosti, priavljeno je već 55 učesnika. Za izložbu kućnih ljubimaca i sitnih životinja imamo, za sada, prijavljenih oko 20 izlagača, a prvi put ćemo imati i izložbu magaraca. Takođe, očekujemo i izložbu konja poni, što će svakako biti atrakcija na vašaru”, rekao je Jovanović. On je pojasnio da u 7 časova  počinje priprema za spremanje svadbarskog kupusa, od 9 časova je početak spremanja svadbarskog kupusa, u 11 časova  je zvanični početak manifestacije i obraćanje zvanica, potom slijedi kulturno-umjetnički program, izložba kućne radinosti, starih zanata, voća, povrća i cvijeća, izložba domaćih životinja i kućnih ljubimaca, u 12 časova  okupljanje fijakera na Agrotržnom centru,  12,30 časova  polazak fijakera sa Agrotržnog centra do Gradske uprave, u 14 časova  povratak fijakera na Agrotržni centar, a u 15 časova proglašavanje pobjednika, dodjela zahvalnica, priznanja i nagrada.

Semberija info