Podsticajna sredstva za 27 samostalnih preduzetnika :: Semberija INFO ::

 

Podsticajna sredstva za 27 samostalnih preduzetnika


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović potpisao je ugovore sa 27 građana koji su dobili sredstva na osnovu Javnog poziva za dodjelu podsticajnih sredstava u funkciji samozapošljavanja preduzetnika u ovoj godini.

 Ugovori su potpisani sa 27 preduzetnika, od čega je dvadeset zanatsko - preduzetničkih radnji, tri radnje za pružanje intelektualnih usluga i četiri radnje za pružanje uslužnih djelatnosti.




“Mi smo prije dvije godine prekoračili tu brojku od 2.000 registrovanih preduzetničkih radnji. Naša želja je da preduzetnici odobrena sredstva iskoriste na najbolji mogući način, da prošire svoju djelatnost, povećaju obim usluga, te da se i drugi preeduzetnici ugledaju na njih. Redovnim plaćanjem doprinosa i obaveza oni će uticati i na razvoj naše lokalne zajednice. Izuzetno je važno da se odobrena sredstva namjenski iskoriste za nabavku osnovnih sredstava, rezervnih dijelova, uplatu doprinosa i izmirenje troškova vođenja poslovnih knjiga. Mi iz Gradske uprave ćemo se potruditi da se broj preduzetničkih radnji poveća u narednom peirodu, ali i raznovrsnost zanatskih usluga u gradu. Da bi se preduzetničke radnje mogle dalje razvijati, izuzetno je važno da se konačno donese odluka o povećanju praga za ulazak u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 KM na 100.000 KM, kako preduzetnici ne bi bježali u oblast sive ekonomije i nastojali da izbjegnu poreske i druge obaveze. Najvažnije je obezbijediti poslovanje u regulanrim zakonskim okvirima, a mi ćemo sa svoje strane osmisliti i nove mjere za razvoj preduzetništva i privrede u našem gradu”, istaao je gradonačelnik Petrović.

Dušan Trifković iz Odjeljenja za privredu Gradske uprave Bijeljina izjavio je da registrovanjem samostalnih preduzetničkih radnji mladi ljudi pospješuju ostanak mladih na ovim prostorima i utiču na zaustavljanje negativnog trenda odlaska mladih u zapadnoevropske zemlje.

“Trenutno imamo oko 2.268 registrovanih preduzetničkih radnji, a nadamo se da će ih do kraja godine biti oko 2.300.  U strukturi, još uvijek dominiraju zanatske radnje u Bijeljini. Mi se nadamo da ćemo u budžetu za narednu godinu obezbijediti 300.000 KM za podsticajna sredstva preduzetnicima na ime nabavke osnovnih sredstava i još oko 250.000 KM na ime novog zapošljavanja”, izjavio je Trifković.

Radmila Đokić je nedavno registrovala modni krojački salon i ona kaže da će joj odobrena podsticajna sredstva puno značiti.

 “Odobreno mi je 5.000 KM i ta sredstva predstavljaju vjetar u leđa, kada je u pitanju razvijanje posla. U ovoj struci radim već četiri decenije, ali sam ponosna što sam obezbijedila vlastiti kutak za izradu modnih haljina za djevojčice i za prepravke garderobe. Puno znači kada imate podršku lokalne zajednice i onih koji znaju šta znači ulazak u samostalni biznis”, kaže Radmila Đokić.

Darko Kalabić je otvorio samostalnu zanatsku radnju za izvođenje molersko - dekorativnih radova. I on je izrazio zahvalnost Gradskoj upravi zbog odobrenih 5.000 KM, istakavši da će mu taj novac pomoći da prijavi svoju djelatnost, da uplaćuje doprinose i da u dogledno vrijeme ostvari i uslov za penziju.

“Odlučio sam da ovdje živim i radim, da nešto stvaram sa svojim narodom. Nemam ništa protiv zapada, živio sam i u unostranstvu. Puno bolje se osjećam u svojoj državi I sa svojim narodom”, izjavio je Kalabić.

(Semberija info)