Održan međustranački sastanak - Sjednica Skupštine grada 14. novembra :: Semberija INFO ::

 

Održan međustranački sastanak - Sjednica Skupštine grada 14. novembra


Predstavnici odborničkih klubova i političkih stranaka koje imaju svoje odbornike u Skupštini grada, održali su danas međustranački sastanak na kojem je dogovoreno da se 24. redovna sjednica Skupštine grada održi 14. novembra.



 Predsjednik Skupštine grada Aleksandar  Đurđević obavijestio je novinare da su međustranačkom sastanku prisustvovali odbornici Demos-a, Republičke stranke Srpske, Ujedinjene Srpske, SNSD-a, Pokreta za Bijeljinu, SDSS Mićo Mićić, Socijalističke partije, DNS-a, NPS-a i SDA, dakle, predstavnici skupštinske većine.  Klub odbornika SDS-a opravdao je svoj izostanak, dok se ostali nisu javili, niti su opravdali svoj izostanak.

“Nismo ni sigurni, da li i u kom obimu postoji Klub odbornika PDP-a, s obzirom na to da je jedan broj ljudi iz PDP-a prešao u Narodni front Jelene Trivić. U narednom peirodu vidjećemo u kom pravcu će to ići. Naravno, na sastanak je pozvan gradonačelnik Petrović i predstavnici Gradske uprave, kao predlagači većine tačaka, ali se oni ni ovoga puta nisu odazvali. Oni su predlagači većine tačaka i ovi skupštinski materijali su prvi materijali koji su nam dostavljeni nakon gotovo četiri mjeseca za sjednicu Skupštine grada. Za narednu sjednicu, koja će biti održana 14. novembra, u utorak, u deset časova, imamo negdje oko 45 tačaka dnevnog reda i prilično obiman materijal. Od nekih važnih tačaka treba istaći Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci. Odranije imamo Izvještaj o izvršenju budžeta za 2022. godinu i Izvještaj za prvi kvartal 2023. godine u kojem imamo niz zanimljivih podataka koje su potpisali predstavnici Gradske uprave i gradonačelnik Petrović, izjavio je Đurđević, naglasivši da je u tim izvještajima navedeno da je za 2022. godinu  deficit u budžetu iznosio 2,2 miliona KM, takođe, da je u 2022. godini probijen budžet  za oko milion maraka u odnosu na odobreni budžet.



“To je konstatovano Planom za izmirenje obaveza koji je dostavljen na sjednicu Skupštine grada. Fiskalni savjet Republike Srpske je konstatovao da postoji neracionalnost prilikom novih zapošljavanja, što je i dovelo do probijanja budžeta. Obratili smo se i Poreskoj upravi RS, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, te smo dobili informaciju da u Gradskoj upravi trenutno postoji  151 novozaposleni radnik na određeno  vrijeme, plus određeni broj radnika po ugovoru o djelu, iako je Zakonom o lokalnoj samoupravi  jasno definisano da prekoračenje može iznositi samo  deset odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih u Gradskoj upravi, što iznosi oko 34 radnika. To znači da je pet puta prekoračena ta cifra. Ukoliko znamo da je prosječna plata oko 1.300 KM, plus porezi i doprinosi, onda dolazimo do cifre veće od tri miliona KM, koliko je neophodno za nova zapošljavanja. U tom slučaju ne čudi što je grad Bijeljina probio odobreni budžet za oko milion KM”, istakao je Đurđević, dodavši i to da su  odbornici konstatovali   kako su skupštinsku proceduru upućene neke tačke koje je trebalo razmatrati počektom godine, u januaru ili februaru.

“Tako je prijedlog programa za izgradnju komunalne infrastrukture na teritoriji grada Bijeljina za 2023. godinu dostavljen za raspravu u novembru. Sezona radova je pri kraju i deplasirano je sada o tome donositi odluku. Gradonačelnik i “Komunalac” su ponovo dostavili prijedlog o davanju saglasnosti Skupštine grada na cjenovnike usluga odvoženja i odlaganja komunalnog otpada, odnosno ponovo su predložili povećanje  ovih cijena, iako je Skupština grada jednom to već odbila. Ne želim prejudicirati  u kojem pravcu će ići ova inicijativa, ali, javnost treba da bude informisana o tome. Još uvijek nema nacrta rebalansa budžeta, iako je ta procedura dovedena do kraja. Taj materijal mora ići u formi nacrta, tek onda u javnu raspravu, uz saglasnosti Ministarstva finansija. Riječ je o ozbiljnoj i obimnoj proceduri, a mi počektom novembra nemamo taj nacrt u skupštinskoj proceduri. Nisam siguran u kojem će pravcu sve to ići”, izjavio je Đurđević.

(Semberija Info)