Otvoreno Dijabetološko savjetovalište :: Semberija INFO ::

 

Otvoreno Dijabetološko savjetovalište


Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, Udruženje dijabetičara ,,Diabeta” Bijeljina iskoristilo je kao priliku da ozvaniči početak realizacije projekta ,,Dijabetološko savjetovalište” koje prventstveno za cilj ima da blagovremenom prevencijom i edukacijom stignemo do bolje kontrole dijabetesa u bijeljinskoj regiji. Moram da naglasim da su nam u realizaciji projekta nesebično pomogli JZU Bolnica ,,Sveti vračevi” i Medicom Bijeljina’’, precizirala je Sandra Milošević, predsjednica Udruženja dijabetičara ,,Diabeta”.
 
Inače, Dijabetološko savjetovalište će raditi svaki radni dan, u vremenu od 14 do 16 časova. Planirano je da će u ovom savjetovalištu svakodnevno medicinska sestra - edukator pacijentima pružati niz usluge kao što su edukacije i savjetovanja. Riječ je radionicama,  pojedinačno i u malim grupama, a govoriće se o svim temama vezanim za dijabetes (edukacija o prevenciji komplikacija, o hipoglikemiji i hiperglikemiji, o pravilnoj ishrani, o fizičkoj aktivnosti, o samozbrinjavanju, o samokontroli, o njezi stopala...).



Radiće se besplatni preventivni pregledi, a to su: mjerenje šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska, mjerenje holesterola, antropometrijska mjerenja, mjerenje TT, TV OS i određivanje BMI, te pregledi stopala monofilament testom i zvučnom viljuškom.

-Organizovaće se i podjela edukativnog materijala i podjela aparata za mjerenje šećera u krvi. Jednom mjesečno biće organizovana predavanja i edukacije u grupi koje će obavljati doktori (endokrinolog, vaskularni hirurg, kardiolog, oftalmolog i drugi specijalisti). Plan je i da jednom mjesečno medicinska sestra - edukator pripremi predavanje na temu ,,Prevencija dijabetesnog stopala’’, istakla je Sandra Milošević, uz podsjećanje da se Dijabetološko savjetovalište Udruženja dijabetičara ,,Diabeta” Bijeljina nalazi na Poliklinici (stara hirurgija) Bolnice ,,Sveti vračevi”.

Semberija info