O životu i djelu Miloša Crnjanskog :: Semberija INFO ::

 

O životu i djelu Miloša Crnjanskog


Kako je najavljeno, danas će u Bijeljini biti organizovana promocija knjige Gorane Raičević AGON I MELANHOLIJA.

​Život i delo Miloša Crnjanskog. Promocija će biti večeras, u 18 časova  i 30 minuta, u holu Gimnazije „Filip Višnjić“ u Bijeljini. 

Učesnici su profesor dr Gorana Raičević, Valentina Vidaković i  Bora Babić, direktorka i glavna urednica Akademske knjige.

Obimna monografska studija Agon i melanholija o životu i djelu pisca Miloša Crnjanskog (1893–1977) Gorane Raičević predstavlja rezultat dvodecenijskih izučavanja fokusiranih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus, zatim na analize i tumačenja mnoštva studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je autor živio i stvarao i to na temelju arhivskih izvora (prepiska), kao i svih drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe. U tom svjetlu posmatrano, kroz priču o životu i djelu Miloša Crnjanskog moguće je pratiti istorijske i političke prilike burnog 20. stoljeća koje su određivale i usmjeravale sudbinu austrijskog Srbina, što će, upravo zbog činjenice da se rodio van vlastite države, veliki dio svog opusa posvetiti temi bezdomnosti, lutanja i seoba naroda koji nema svoje granice. Odluka autorke da se opredijeli za perspektivu koja u isto vrijeme osvjetljava i život i stvaralaštvo Miloša Crnjanskog imala je za cilj da se njegovom djelu priđe „iznutra“ tako što će se razumijevanjem piščevog položaja u svijetu, njegove idejnosti i osjećajnosti, omogućiti tumačenja koja tragaju za autorskim intencijama, kao i da se, obrnuto, upravo kroz poetiku književnih tekstova otkrije onaj lični poetski sadržaj, jedinstven pogled na svijet, koji je to djelo učinio vrhunskom umjetnošću. 



Gorana (Krkljuš) Raičević, rođena je u Novom Sadu gdje živi i radi. Osnovne studije Srpske i opšte književnosti završila je na Univerzitetu u Novom Sadu, a postdiplomske na Univerzitetu u Beogradu. Radi na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde kao redovni profesor predaje Književnost srpske moderne, Književnost srpske avangarde, Poetiku Miloša Crnjanskog, Poetiku Ive Andrića i Savremene književne teorije. Urednica je u izdavačkoj kući Akademska knjiga. Prevodi sa engleskog jezika. Proučava srpsku književnost 19. i 20. vijeka i prevodi sa engleskog i francuskog jezika. Prevela je knjige: Anatomija kritike (2007) Nortropa Fraja, Veliki lanac bića (2014) Artura Lavdžoja, Mlekadžija (2023) Ane Berns. Autorka je knjiga: Čitanje kao kreacija (1997), Laza Lazarević – Junak naših dana (2002, 2007), Eseji Miloša Crnjanskog (2005), Drugi svet (2010), Krotitelji sudbine: o Crnjanskom i Andriću (2010), Komentari „Dnevnika o Čarnojeviću“ (2010), Dobra lepota. Andrićev svet (2022). Autorka je desetine radova u domaćim i stranim naučnim časopisima  i publikacijama.