PRVI DECEMBAR – SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a :: Semberija INFO ::

 

PRVI DECEMBAR – SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a


 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu trenutno sa HIV-om živi oko 39 miliona osoba, od toga je 37,5 miliona odraslih, a 1,5 miliona djece (<15 godina). Osim toga, 53% su bile žene i djevojke, a od početka epidemije do sada je umrlo 40,1 miliona. U 2022. godini je registrovano 1,3 milion novoinficiranih, a od posljedica ove bolesti umrlo je 630.000 oboljelih.
 
Od 2010. godine broj novoinficiranih u se smanjio za 38%. Iako se broj novoinficiranih smanjuje, prevencija HIV/AIDS-a je i dalje jedan od značajnijih javnozdravstvenih prioriteta.
HIV infekcija se najčešće otkriva brzim dijagnostičkim testovima, koji otkrivaju prisustvo ili odsustvo HIV antitjela, što je od esencijalnog značaja za rano otkrivanje, a zatim rani tretman, njegu i nadzor. HIV infekcija se ne može izliječiti, međutim postoje efikasni antiretrovirusni lijekovi (ART) koji kontrolišu virus i doprinose prevenciju prenošenja infekcije, tako da osobe sa HIV-om, mogu živjeti dug i koliko je moguće kvalitetan život. Prema posljednjim podacima, 28.7 miliona (75%) inficiranih HIV-om u svijetu ima dostupnu antiretrovirusnu terapiju, s tim da se broj oboljelih kojima je terapija dostupna iz godine u godinu povećava.

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj
 
U Republici Srpskoj na osnovu analize dostavljenih prijava i podataka do sada je registrovano ukupno 186 oboljelih osoba od HIV/AIDS-a, a od posljedica ove bolesti do sada je umrla 31 osoba.
 
U 2023. godini prijavljeno je ukupno 11 novih slučajeva oboljelih, (5 HIV+, 6 AIDS), a jedna oboljela osoba je umrla od AIDS-a, što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog broja prijavljenih oboljelih, najveći broj pripada homoseksualnoj/biseksualnoj tj. 58% (7) a nešto manji broj heteroseksualnoj i ostaloj populaciji, odnosno drugim putevima prenošenja infekcije. Najveći broj pripada uzrasnoj grupi 30-49 godina.

TESTIRANjE NA HIV U BIJELjINSKOJ BOLNICI
 
Danas, na Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, u okviru infektološke ambulante bijeljinske bolnice, DPST - dobrovoljno i povjerljivo savjetovalište i testiranje na HIV i druge seksulano prenosive bolesti, pored redovnog rada od 7 do 15 časova biće otvoreno i u večernjim časovima od 18 do 21 časova.
 
Više o značaju prevencije i ranog otkrivanja HIV infekcije govori infektolog dr Aleksandra Radojčić, šef Odsjeka za infektologiju u JZU Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina.