Nacrt rebalansa budžeta za 2023. godinu i nacrt budžeta za 2024. godinu još nisu dostavljeni u skupštinsku proceduru – probijeni svi zakonski rokovi :: Semberija INFO ::

 

Nacrt rebalansa budžeta za 2023. godinu i nacrt budžeta za 2024. godinu još nisu dostavljeni u skupštinsku proceduru – probijeni svi zakonski rokovi


Nacrt budžeta grada Bijeljina za 2024. godinu još nije dostavljen u skupštinsku proceduru, čime su probijeni svi rokovi predviđeni Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 121/12, 52/14, 103/15 i 15/16), gdje je članom 28. stav 1. tačka g), d), đ), e) i ž) propisano sljedeće:
 
Priprema i donošenje budžeta opština i gradova vrši se prema sljedećem budžetskom kalendaru:
g) 15. oktobar - opštinski i gradski organi uprave nadležni za finansije pripremaju nacrt budžeta, vodeći računa o smjernicama sadržanim u DOB-u,
 
d) 1. novembar - nadležni izvršni opštinski i gradski organi uprave utvrđuju nacrt budžeta i dostavljaju ga Ministarstvu radi dobijanja preporuka,
 
đ) 15. novembar - skupštine opština i gradova se izjašnjavaju o nacrtu budžeta,
e) 20. novembar - izvršni opštinski i gradski organi uprave Ministarstvu dostavljaju prijedlog budžeta na saglasnost,
 
ž) 5. decembar - prijedlog budžeta opštine i grada za narednu fiskalnu godinu usaglašen sa Ministarstvom izvršni organ opštine i grada dostavlja skupštini opštine i grada na usvajanje,
 
Slijedom navedenog, evidentno je da se prilikom pripreme budžeta Grada Bijeljina za 2024. godinu gradska uprava nije pridržavala rokova propisanih budžetskim kalendarom, što nije u skladu sa članom 28. stav 1. tačka g), d), đ), e) i ž) Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske.
 
Pored toga, ni nacrt rebalansa budžeta grada Bijeljina za 2023. godinu još uvijek nije dostavljen u skupštinsku proceduru na razmatranje i usvajanje.
 
Podsjećanja radi, nakon što nacrt rebalansa budžeta grada  Bijeljina za 2023. godinu bude upućen u skupštinsku proceduru, minimalan rok za sazivanje i održavanje sjednice Skupštine grada na kojoj isti može biti razmatran je 7 dana od upućivanja poziva za sjednicu, zajedno sa dnevnim redom i materijalima. Nakon eventualnog usvajanja nacrta rebalansa budžeta grada Bijeljina za 2023. godinu, tek treba da uslijede javne rasprave gdje će budžetski korisnici imati mogućnost da daju svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na nacrt rebalansa budžeta.

Dalja procedura koja je predviđena jeste da se nakon provođenja javne rasprave, od strane Gradonačelnika i Odjeljenja za finansije razmatraju prijedlozi, primjedbe i sugestije upućeni u toku javne rasrpave, te da se nakon nakon uvrštavanja istih prijedlog rebalansa budžeta upućuje Ministarstvu finansija u Vladi Republike Srpske na davanje saglasnosti. Nakon dobijene saglasnosti, stiču se uslovi da se prijedlog nacrta rebalansa Budžeta uputi na sjednicu Skupštine grada na razmatranje i usvajanje, takođe sa minimalnim rokom od 7 dana za sazivanje i održavanje sjednice, od dana upućivanja poziva za sjednicu, zajedno sa dnevnim redom i materijalima. Takođe, nakon eventualnog usvajanja prijedloga rebalansa budžeta grada za 2023. godinu, potrebno je isti objaviti u Službenom glasniku grada i taj akt stupa na snagu protekom 8 dana od dana objave. 

Imajući u vidu sve navedeno, posebno predviđene zakonske rokove i zakonsku proceduru predviđenu za usvajanje budžeta / rebalansa budžeta grada, te činjenicu da je danas 7. decembar a da se rebalans budžeta grada može usvojiti najkasnije do 31.12.2023. godine, jasno je da smo propuštanjem nadležnih u gradskoj upravi došli u rizik da se prijedlog rebalansa budžeta za 2023. godinu uopšte i ne nađe u skupštinskoj proceduri na razmatranju i usvajanju.