Pješaci i biciklisti, nosite svjetloodbojni prsluk! :: Semberija INFO ::

 

Pješaci i biciklisti, nosite svjetloodbojni prsluk!


FOTO: Ilustracija
Zimski period karakterističan je po većem broju saobraćajnih nezgoda sa pješacima i biciklistima, a naručito u uslovima smanjene vidljivosti u periodu nakon 16 časova. Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa ovim kategorijama registrovan je kao posljedica nepropisnog kretanja pješaka, kretanje kolovozom pod dejstvom alkohola, kao i kretanje pješaka kolovozom  u van naseljenom mjestu bez svjetloodbojnog prsluka.
 
Kako bi uticali da se smanji crna statistika, apelujemo na pješake i bicikliste da koriste svjetloodbojni prsluk koji u značajnoj mjeri pomaže da pješak bude uočen od strane vozača.  Zimski period je karakterističan i po tome što veći broj naših  sugrađana nosi tamnu odjeću (jakne i kape), što otežava njihovu vidljivost, a posebno u ulicama i mjestima koji nisu osvijetljeni.
 
Iz tih razloga, apelujemo kako na pješake, tako i na bicikliste, kao ranjivim kategorijama učesnika u saobraćaju, da u uslovima smanjene vidljivosti, a naročito u periodu nakon 16 časova koriste svjetloodbojni prsluk, da u vannaseljenom mjestu koriste lijevu ivicu puta, da kolovoz prelaze isključivo na obilježenom pješačkom prelazu, kao i da se ne kreću kolovozom ukoliko su pod dejstvom alkohola.
 
Ne dozvolite da postanete dio crne statistike! Ako ste pješak nosite odjeću koja na sebi ima flurocentne i svijetle dijelove kako bi bili uočeni od strane vozača kao učesnika u saobraćaju''', upozoravaju iz Policijske uprave Bijeljina.