Većina predstavnika mjesnih zajednica protiv poskupljenja odvoza komunalnog otpada :: Semberija INFO ::

 

Većina predstavnika mjesnih zajednica protiv poskupljenja odvoza komunalnog otpada


Predsjednik Skupštine grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević, danas je razgovarao sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica sa područja grada Bijeljina na temu predloženog povećanja cijene odvoza komunalnog otpada. Današnjem sastanku odazvalo se 40 predstavnika savjeta mjesnih zajednica.



-Na današnjem sastanku razgovarali smo o tačkama na dnevnom redu skupštine, a to su  prijedlog odluke o davanju saglasnosti na cjenovnik komunalnih usluga kojim bi cijena usluga porasla za 19,26 odsto u koliko se usvoji, kao i o prijedlogu odluke o izmjeni odluke o prikupljanju, odvoženju i deponovanju komunalnog otpada kojom bi se zona 2, odnosno pravac prema Rači dao u monopolskom smislu firmi AD „Komunalac“ Bijeljina da vrši odvoz i deponovanje komunalnog otpada. Privatna firma trenutno radi prevoz i deponovanje komunalnog otpada na tom pravcu. Zajednički zaključak koji smo donijeli jeste da se ponovo sastanemo za sedam dana i da za to vrijeme predstavnici savjeta MZ održe sastanak i da upoznaju članove savjeta MZ sa svim ovim detaljima i da i oni daju neko svoje mišljenje po pitanju toga, odnosno da li treba usvojiti ove odluke ili ne. Sastanku je prisustvovao i predstavnik sindikalnog odbora AD „Komunalac“ koji nam je takođe prenio neke osnovne informacije. U tom smislu mislim da svi koji su bili prisutni na sastanku raspolažu sa svim relevantnim informacijama koje su im potrebne da donesu svoje mišljenje. Ne želim da prenosim odgovornost na bilo koga, jer je ideja sastanka  bila da čujemo mišljenja, da ljudi razgovaraju o tome i da nakon svega toga Skupština grada ima adekvatne informacije sa terena, da li je i koliki je to ljudima problem i da li su za to da se usvajaju ovakve odluke ili ne“, rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina i dodao da je većina prisutnih bila protiv bilo kakvih poskupljenja, dok su predstavnici MZ Hase i Gornji Dragaljevac  istakli da su žitelji njihovih MZ za ovakvu vrstu poskupljenja.

Vladimir Radulović, predsjednik MZ Bogdanovići rekao je da rekao je da poskupljenje od dvije do tri konvertibilne marke po domaćinstvu ne izgleda previše, ali da Gradska uprava nije navela u šta bi se novac od poskupljenja bio potrošen.

-Smatram da je neophodno prvo zaključiti Kolektivni ugovor kojim bi se jasno znala prava i obaveze radnika, a tako i poslodavca pa tek onda ići na varijantu dizanja cijena. Po tome bi se znalo kolika bi primanja radnika bila. Mislim da je to jedini ispravni način i da bi se na taj način najviše pomoglo radnicima“, rekao je Radulović.



Vladan Pantić, predsjednik MZ Brodac  koja ima 650 domaćinstava i 1.800 stanovnika, rekao je da stanovnici MZ Brodac nisu saglasni da se i za fening podigne cijena odvoza otpada.

-U kakvom vremenu živimo, sve je teže i teže svakoj kući da obezbijedi bilo koju marku , a kamo li da neko diže cijenu odvoza komunalnog otpada. Mi trenutno imamo veoma korektan odnos sa firmom koja odvozi otpad i ona je fiksna, 11 KM po domaćinstvu i ne vidim razlog da sa tim eksperimentišemo“, zaključio je Pantić.
 
(Semberija info)