ODLUKA O RADNOM VREMENU ZA PRAZNIKE :: Semberija INFO ::

 

ODLUKA O RADNOM VREMENU ZA PRAZNIKE


Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 97/16) i člana 71. stav (1) tačka 25) Statuta Grada Bijeljina („Službeni glasnik Grada Bijeljina“, broj: 9/17), a u skladu sa članom 5. tačka 3. Zakona o praznicima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 43/07), Gradonačelnik Grada Bijeljina, dana 29. decembra 2023. godine,  d o n o s i

 

O D L U K U

o radnom vremenu za 01., 02. i 09. januar 2024. godine

 

Član 1.

           

 (1) Republički praznici Nova Godina (01. januar 2024. godine i 02. januar 2024. godine) i Dan Republike (09. januar 2024. godine), su neradni dani, osim za subjekte navedene u članu 3. ove Odluke.  

Član 2.

 

(1) Za vrijeme trajanja republičkih praznika Nove Godine i Dana Republike, a radi zadovoljenja neophodnih potreba građana za komunalnim, zdravstvenim i drugim uslugama, dužni su da rade: vatrogasna jedinica, zdravstvene ustanove i preduzeća za snabdijevanje vodom, električnom energijom i za prevoz putnika.

(2) Preduzeća, ustanove i organizacije iz stava 1. ovog člana obavezni su da organizuju i obezbijede rad i dežurstva u obimu koji zadovoljava funkcionisanje njihove osnovne djelatnosti, potrebne za pružanje usluga građanima za vrijeme trajanja republičkih praznika.

(3) Preduzeća, ustanove i organizacije koje u svojim redovnim aktivnostima imaju organizovan rad za neradne dane, nisu obavezne utvrđivati povećan obim rada i dežurstva.

 

Član 3.

 

(1) Apoteke, veterinarske ambulante, benzinske pumpne i plinske stanice i trgovine na malo u sklopu benzinskih pumpnih stanica, trgovine na malo na autobuskoj stanici, trgovine na malo pogrebnom opremom, privredni subjekti koja obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača i prodaje istih, kao i prodajna mjesta AD „Lutrija Republike Srpske“ Banja Luka na području Grada Bijeljina, mogu raditi redovno radno vrijeme za vrijeme trajanja republičkog praznika.

(2) Za vrijeme novogodišnjih praznika (01. i 02. januara 2024. godine) ugostiteljski objekti mogu raditi u neograničenom radnom vremenu, a za Dan Republike (09. januara 2024. godine) dužni su da rade u redovnom radnom vremenu.

(3) Radno vrijeme dragstora traje od 00,00 do 24,00 sata svaki dan.

            (4) Privredni subjekti koji se bave proizvodnom djelatnošću, a obavljaju procesnu proizvodnju, mogu da rade u vremenu koji zahtjeva proces rada.

 

Član 4.

 

            Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u „Službenom glasniku Grada Bijeljina“.

 

 

GRADONAČELNIK GRADA BIJELjINA
Ljubiša Petrović