TRI GODINE POSTOJANJA ANGIO SALE U BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ :: Semberija INFO ::

 

TRI GODINE POSTOJANJA ANGIO SALE U BOLNICI „SVETI VRAČEVI“


Povodom obilježavanja tri godine od početka kontinuiranog, 24-časovnog rada angio sale u Bolnici "Sveti Vračevi" danas je u ovoj zdravstvenoj ustanovi bilo govora o benefitima postojanja angio sale ali i planovima za budućnost odjeljenja za kardiologiju. Prema riječima dr Aleksandra Janjičića, načelnika Odjeljenja za internističke grane, kardiologija u Bijeljini je postala prepoznatljiva u regionalnim okvirima. Velike zasluge za ostvarivanje takvog imidža pripadaju mladom i stučnom timu bijeljinskih kardiologa kao i postojanju angio sale koja, kako je i planirano, radi 24 časa dnevno, sedam dana u sedmici i 365 dana u godini. 



-Svaki pacijent koji doživi infarkt, u našoj angio sali ima tretman koji ne zaostaje za najsavremenijim kardiološkim klinikama. Mogu sa zadovoljstvom istaći da je u ove tri godine postojanja angio sale, procenat smrtnosti i jako važno, procenat invaliditeta srčanih bolesnika značajno smanjen. Trenutno posjedujemo najsavremeniju opremu, koju ima mali broj klinika u Bosni i Hercegovini, i koja nam pruža mogućnost da radimo najkompleksnije zahvate“, istakao je dr Janjičić dodavši da je od prije 15 dana Odjeljenje za kardiologiju Bolnice „Sveti Vračevi“ bogatije za uređaj kojim se izvodi rotablacija (rotacijska aterektomija) tj. metoda koja olakšava dilataciju kalcificiranih suženja koronarnih arterija.

U toku prethodne tri godine kroz angio salu je prošlo preko četiri hiljade pacijenata od čega je bilo oko 600 infarktom pogođenih pacijenata. Više od polovine ovih pacijenata koji su bili zbrinuti u bijeljinskoj bolnici nisu bili stanovnici Bijeljine što dovoljno govori u prilog važnosti i značaja bijeljinske bolnice u regionalnim okvirima.
 
-Čast mi je biti dijelom jednog mladog i ambicioznog tima koji čine ovdje okupljeni kardiolozi. Za samo jednu godinu obavili smo 176 ablacija što predstavlja apsolutni rekord u Republici Srpskoj. Takođe, od novembra ove godine posjedujemo aparat koji nam pruža trodimenzionalni pogled u srce bolesnika što nam omogućava da radimo najsloženije operativne zahvate sa istom preciznošću kako ih izvode i svi drugi kardiološki centri u i oko BiH. Za posljednje dvije godine smo izvršili 266 različitih implantacija aparata potrebnih za očuvanje zdravlja srca naših pacijenata“, rekao je prof. dr Lazar Angelkov.



Čelni ljudi bijeljinske kardiologije otkrili su da će ova zdravstvena ustanova prvog aprila sljedeće godine na upotrebu dobiti još jednu rengen salu čiji će rad primarno biti podređen odjeljenju za kardiologiju.



-Prethodne tri godine smo uradili mnogo na stručnom i tehničkom podizanju našeg odjeljenja za kardiologiju na veoma visok nivo. Da se razumijemo, tu ne mislimo stati. Najavljujem da ćemo u narednom periodu raditi i endovaskularne procedure. Kod nas je već bio dr Sagić koji je autoritet u ovoj oblasti i sa njim smo obavili sve dogovore da će u 2024. godini, u našoj bolnici raditi veliki broj endovaskularnih stenoza, implantirati stentove itd. Na tom tragu mi smo prije desetak dana izvršili operaciju implantacije stenta u karotidnu, vratnu arteriju i od sljedeće godine ta će operacija postati redovna operativna procedura u našoj zdravstvenoj ustanovi“, najavio je prof. dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina.

Semberija info