VJERUJEM DA NAM DOLAZE BOLjA VREMENA :: Semberija INFO ::

 

VJERUJEM DA NAM DOLAZE BOLjA VREMENA


Gradonačelniče, kako biste ocijenili godinu na izmaku i šta biste posebno izdvojili?

-Ovu godinu je vrlo teško ocijeniti u kratkim crtama, ali jedno je sigurno, 2023. godina je bila turbulentna po mnogo čemu. Sa političke strane ostaće upamćena po, sada već čuvenom referendumu za opoziv, gdje sam sa narodom ostvario, slobodno mogu reći, istorijsku pobjedu 183/183. Sa pozicije gradonačelnika, ovo je bila najizazovnija godina do sada za funkcionisanje, zbog svega, što nas je zadesilo, od afričke kuge svinja, preko elementarnih nepogoda i velikih finansijskih oscilacija u budžetu Grada zbog odliva sredstava koje nam je oduzelo Ministarstvo finansija RS, zbog plaćanja spoljnog duga - kredita koje je uzela Vlada RS. No, kao što bi naš narod rekao, ,,ono što vas ne ubije to vas ojača’’, sada nas već ništa ne može iznenaditi. Sa privatne strane, ovu godinu ću pamtiti po ulasku u bračne vode i zaklinjanju mojoj Jeleni na vječnu ljubav. Često se sami našalimo na svoj račun, pa kažemo:,,Možda sa godinama postanemo zaboravni, ali 2023. godinu zaboraviti nećemo iz mnogo razloga”.
 
Kao prvi čovjek Grada, kako ste zadovoljni radom Gradske uprave, postignutim rezultatima, ali i načinom prevazilaženja brojnih izazova?

-Kažu da postoje riječi koje me najbolje opisuju, a to su ,,nikad zadovoljan’’ i „uvijek može bolje i više“, ali, ne smijem biti skroman i reći ću da smo dosta dobro položili test funkcionisanja u vrlo teškim uslovima. Međutim, iz ove godine zasigurno će nam ostati ,,repovi’’ koje ćemo ,,vući” još dugo, jer u jednoj godini izgubiti gotovo kompletan stočni svinjski fond, preživjeti elementarne nepogode koje su napravile višemilionsku štetu, sve to za Semberiju, kao poljoprivrednu regiju, je izuzetno teško. Pored toga, nažalost, nismo imali nikakvu podršku sa republičkog nivoa i sada se borimo na sve načine da poljoprivrednicima bude isplaćen 100% iznos odštete za eutanazirane svinje, jer Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo svoju zakonsku dužnost i izvršilo isplatu. Nažalost, ove godine je bilo i velikih odliva i smanjenih priliva, što se tiče gradskog računa, imamo smanjenje prihoda od PDV-a sa republičkog nivoa, plaćali smo presude za sudske sporove stare 14 godina koji su sada došli na naplatu, plaćali radove izvedene prije mog mandata i još mnogo toga. Uprkos svim  nedaćama, funkcionisanje Gradske uprave nijednog trenutka nije bilo upitno. Ostali smo Grad sa  najvećim brojem i najvišim subvencijama različitog tipa (novorođenčad, subvencije za roditelje čija djeca idu u privatne vrtiće, subvencije za prevoz učenika, nastavili sa kupovinom besplatnih udžbenika i školskog pribora) i sa najvećim iznosom stipendija u regionu. Na ove subvenicije i izdvajanja otišlo je više od dva miliona i obnovili smo nekoliko desetina škola, za šta je Grad izdvojio više od 1,3 miliona KM, što ukupno čini rekordnih 3,5 miliona maraka za obrazovanje ili skoro pet odsto budžeta Grada Bijeljina, oborili smo rekord u broju noćenja i posjeta našoj Bijeljini, rekord po broju kulturno-umjetničikih dešavanja u gradu, nastavili sa izgradnjom infrastrukturnih projekata, poput Vatrogasnog doma i Tehničkih radionica u školi ,,Mihajlo Pupin’’, nastavili sa obnovom domova kultura i zdravstvenih ambulanti, tako da se ne smijem žaliti, uspješno smo položili ispit.
 
Ulazimo u neizvjesnu političku godinu, mnogo je započetih projekata, neki idu brže, neki sporije, kakvi su planovi za narednu godinu?

-Pitam se samo koja godina do sada je politički bila izvjesna. Ovdje kod nas u Semberiji je politički najinteresantnije i sada smo se već navikli na ovakav tempo izbora. Neki projekti idu brže, neki sporije, za šta postoje različiti uzroci. U narednoj godini nas čeka mnogo lijepih iznenađenja za građane, što u smislu povećanja subvencija, što uvođenja novih. Očekujemo da sljedeće godine raspišemo javni poziv za otvaranje i upotrebu nove autobuske stanice, kao i da završimo Studiju saobraćaja koja nam je potrebna kao hljeb nasušni. Velike su šanse da sljedeće godine Bijeljina dobije javni gradski prevoz. Za koji dan raspisujemo i javnu nabavku za početak izgradnje Sportske dvorane u našem gradu. Nastavljamo sa obnovom škola i domova kulture. Plan je da oživimo i festival ,,Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju’’. Čeka nas izgradnja ,,Semberske kuće’’ i završetak eksproprijacije lokaliteta na kojem se nalazi kuća Magdalene Živanović, izgradnja parkova, igrališta i još mnogo toga. Čeka nas i nastavak političke borbe koja nijednog trenutka nije ni prestajala.
 
U susret praznicima, šta biste poželjeli sugrađanima?

-Na prvom mjestu zdravlje, zatim mir i slogu u porodici, manje briga, a mnogo više lijepih trenutaka, putovanja, edukacija, poslovnih uspjeha, rodnu godinu i prosperitet na svim poljima. Vjerujem da nam dolaze neka ljepša, bolja vremena i stabilnost, da ove praznike svi lijepo proslavimo sa osmjehom na licu, zagrljeni i kraj onih koje volimo. Živi i zdravi mi bili, i idemo dalje zajedno u nove pobjede!
 
(Semberija info)