Gradska boračka organizacija: Podijeljeno 240 božićnih pečenica :: Semberija INFO ::

 

Gradska boračka organizacija: Podijeljeno 240 božićnih pečenica


U Gradskoj boračkoj organizaciji, tradicionalno, na Tucindan, podijeljeno je 240 pečenica za Božić.

Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina podsjetio je da u Bijeljini živi oko 15.000 demobilisnaih boraca, među kojima je veliki broj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.
 

“Mi smo i ove godine, uz saradnju sa Gradskom upravom, obezbijedili 240 božićnih pečenica. Predsjednici mjesnih odbora imali su zadatak da pripreme spiskove najugroženijih boraca. Dugujemo izvinjenje onima koji ove godine nisu dobili pečenice, ali su ih dobili u nekim ranijim godinama. Ovo je naša tradicionalna akcija, koju organizujemo svake godine. U Boračkoj organizaciji sam već desetak godina, tako da smo svake godine do sada dijelili oko 250 pečenica. To je znak pažnje prema ljudima koji su učestvovali u Odbrambeno -  otadžbinskom ratu. Na ovaj način im se odužujemo i pomažemo da na dostojanstven način obilježe praznike”, istakao je Stevanović, čestitavši demobilisanim borcima Božić i Dan Republike - Deveti januar.

Mladen Marić, iz Odjeljenja za boračko - invalidsku i civilnu zaštitu Gradske uprave Bijeljina izjavio je da svake godine Gradska uprava planira sredstva za nabavku pečenica najugroženijim pripadnicima iz boračke kategorije.
 

“Iza nas je teška godina, jer je afrička svinjska kuga uništila oko 90 odsto fonda svinja u Semberiji. Gradska uprava je obezbijedila 240 pečenica za najugroženije demobilisane borce. Određeni broj pečenica će preuzeti organizacije i udruženja koja su proistekla iz Odbrambeno - otadžbinskog rata, dok će drugi dio biti podijeljen posredstvom mjesnih boračkih organizacija koje su pripremile spiskove najugroženijih demobilisanih boraca. Pečenice će pomoći da božićna trpeza bude bogatija za ove demobilisane borce. Gradska uprava je za nabavku pešenica izdvojila nešto više od 70.000 KM iz Gradskog budžeta. Podršku demobilisanim borcvima pružamo i posredstvom Odjeljenja za boračko - invalidsku zaštitu. Trudimo se da svake godine povećavamo taj budžet, kao  i davanja kroz jednokratne novčane pomoći i stambenu adaptaciju objekata za najugroženije demobilisane borce. Na taj način pomažemo one kategorije koje su najzaslužnije za stvaranje Republike Srpske i za očuvanje naše države. Gradska uprava će i u narednom periodu davati maksimalnu podršku boračkim kategorijama”, istakao je Marić.

Niko Kisić, predsjednik Skupštine Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila izjavio je da će dvadeset pečenica biti podijeljeno porodicama poginulih i nestalih boraca.
 

“Ovo je jedna od najugroženijih kategorija demobilisanih boraca. Penzije su male, inflacija brzo pojede povećanje tih penzija. Naši članovi dolaze i mole za pomoć. Pomažemo onoliko koliko možemo. Budžet naše organizacije je oko 40.000 KM, tako da vrlo malo sredstava ostaje za dodjelu bilo kakve pomoći našim članovima. Imamo vrlo dobru saradnju sa gradonačelnikom Petrovićem I zahvalni smo na toj podršci”, istakao je Kisić.

Semberija Info