Badnje veče u ugljevičkom kraju: SVI OKO BADNjAKA :: Semberija INFO ::

 

Badnje veče u ugljevičkom kraju: SVI OKO BADNjAKA


Za Semberija info - Mladen Vasilić

 Mnogobrojni vjernici iz Ugljevika i oni koji su u praznične dane došli iz dijaspore prisustvovali su večeras u porti ugljevičkog Hrama Svete Petke Paraskeve tradicionalnom nalaganju badnjaka.



Nakon večernjeg bogosluženja, protojerej Aleksandar Tešić i protojerej-stavrofor Milan Topić osveštali su badnjak koga su naložili, načelnik Ugljevika Vasilije Perić, predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić i predsjednik Crkvene opštine Ugljeivik Goran Jovičić.

Protejer Aleksandar Tešić pozdravio je vjernike radosnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi!

-Daj Bože da se uvijek u dobru sabiramo, da širimo ljubav sa bližnjima, sa Bogom da se povezujemo jer Bog mira i ljubavi biće uvijek sa nama-poručio je Tešić.



Načelnik Perić, čestitao je Božić  sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve, Ugljevičanima i onima u rasejanju radosnim božićnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi!

-Isus je, zaista, među nama! Ovo možemo radosno da kažemo, jer to, u dušama svojim, osjećamo. Osjećamo taj duhovni žar, koji svaki put na dan rođenja Bogomladenca, u nama i pred nama zasija kao Božićna zvijezda.To je osjećaj svakog pravoslavca, u dane kada se radujemo dolasku našeg Gospoda Isusa Hrista-rekao je Perić

U ugljevičkom kraju istakao je Perić svi ponosno, radeći valjano i stvarajući nove vrijednosti za život, drže jako, i posvećeno, do duhovnosti i kulture, što je i trajno opredjeljenje naroda ovog kraja.

-Znamo da je materijalno nešto što je, zapravo, kvarljivo i da pravih vrijednosti nema bez duhovnih. Bez vjere u Boga, život nema smisla.I zato ga živimo onako kako su nas, kroz vjeru, uvodili naši slavni preci, držeći se slova svetih otaca naše vjere-zaključio je Perić.

Nakon tradiconalnog nalaganja badnjaka, prisutni vjernici uživali su u kulturno-umjetničkom programu.